Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Reuters: Το ΔΝΤ φεύγει οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα - Αυτό αποκαλύπτει με αποκλειστικό του ρεπορτάζ το πρακτορείο Reuters


Οριστικά εκτός του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό αποκαλύπτει ...με αποκλειστικό του ρεπορτάζ το πρακτορείο Reuters, την ώρα που συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ Ευρωζώνης (ουσιαστικά δηλαδή της Γερμανίας) με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις είχαν αποκαλύψει, στο περιθώριο της συνόδου του Ταμείου, ότι είναι πιθανόν το ΔΝΤ να μπει στο τρίτο ελληνικό πακέτο στήριξης το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο. Τώρα όμως το Reuters, επικαλούμενο δυο ανώτερους αξιωματούχους, που δεν κατονομάζει, ανέφερε ότι η απόφαση για απόσυρση από την ελληνική στήριξη είναι ειλημμένη. Αντ’ αυτού, το Ταμείο θα διατηρήσει ένα ειδικό στάτους συνεργασίας, σε συμβουλευτικό ρόλο αλλά με περιορισμένες αρμοδιότητες.

«Δεν θα βάλουν χρήματα στο πρόγραμμα αλλά δεν θα είναι απλά τεχνικοί σύμβουλοι», δηλώνει η δεύτερη πηγή στο πρακτορείο Reuters.

«Θα είναι κάτι παραπάνω από απλός σύμβουλος αλλά ο ρόλος του δεν θα έχει αυστηρές προϋποθέσεις όπως έλεγχοι συμβατότητας και έλεγχοι υγείας της ελληνικής οικονομίας κάθε τρεις μήνες» αναφέρει η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.

Οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας, των Ευρωπαίων δανειστών της και του ΔΝΤ βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας της επιμονής του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Ταμείο να συμμετέχει αλλά απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της Λαγκάρντ για εκτενή αναδιάρθρωση του χρέους, αναφέρει το Reuters.

Πλέον το Ταμείο υποχωρεί στην αντίσταση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα και διαπραγματεύεται έναν νέο ρόλο που θα του επιτρέψει να διαδραματίζει ένα λιγότερο επίσημο ρόλο στο πρόγραμμα.

«Με αυτόν τον τρόπο, αφενός η Λαγκάρντ θα μπορέσει να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και να πει "δεν παραβιάζω τους κανόνες" και αφετέρου ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει εκλογές το φθινόπωρο του 2017, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι "βλέπετε, διατήρησα το ΔΝΤ στο παιχνίδι"», εξηγεί.

«Οι συνομιλίες αυτή την εβδομάδα έκαναν σαφές ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα επισήμως» αναφέρει η πηγή του Reuters. «Θα παραμείνουν μέρος της τρόικας και θα συμμετέχουν σε όλες τις συζητήσεις» προσθέτει.

Ο Πωλ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, επιβεβαίωσε ότι το Ταμείο «μετέχει πλήρως» στο θέμα της Ελλάδας αλλά επέμεινε στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χωρίς να είναι αναγκαίο να έχει τη μορφή του κουρέματος».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs