Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

Süddeutsche Zeitung προς «Έλληνες φοροφυγάδες»: Να φοβάστε…


Μήνυμα στους Έλληνες φοροφυγάδες στέλνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. 

Χρησιμοποιώντας τον...
επιθετικό τίτλο: «Να φοβάστε», η εφημερίδα αναφέρεται στις εξελίξεις για το κυνήγι της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Στο άρθρο της η Süddeutsche Zeitung αναφέρει: «Πολλές φορές λέγεται ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν θέλουν να ελέγξουν τη φοροδιαφυγή. Όμως εδώ και μερικούς μήνες το κλίμα έχει αλλάξει. Οι ελεγκτές επεμβαίνουν με συνέπεια ενώ στους καταστηματάρχες κυριαρχεί ο φόβος».

Ο συντάκτης του κειμένου μάλιστα υπενθυμίζει και τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, λίγες μέρες αφότου ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία:
«Όταν τον Ιανουάριο του 2015 ο αριστερός πολιτικός και αντίπαλος των περικοπών Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία, υποσχέθηκε: "Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα σταματήσουμε τη φοροδιαφυγή". Αυτό είχε ειπωθεί ήδη πολλές φόρες στην Ελλάδα. Τώρα όμως πράγματι κινείται κάτι».


Ακολούθως ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη «νέα αυστηρότητα που δείχνουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ» και επισημαίνει: «Εδώ και πολύ καιρό περίμενε η Ευρώπη να καταπολεμήσουν οι Έλληνες με σοβαρότητα τη φοροδιαφυγή. Μέχρι πρότινος κυριαρχούσε η εντύπωση ότι δεν θέλουν, ακόμη και εάν τους σέρβιραν τα ονόματα των φοροφυγάδων σε δίσκο.
Το 2010 οι Έλληνες έλαβαν από την τότε Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ τραπεζικά στοιχεία περισσότερων από 2.000 πελατών της ιδιωτικής τράπεζας HSBC.

Η λίστα εξαφανίστηκε κάποια στιγμή και όταν επανεμφανίστηκε έλειπαν ονόματα. Η λίστα Λαγκάρντ, η πιο γνωστή από τις πλέον τέσσερις λίστες με συγκεκριμένες ύποπτες υποθέσεις, έγινε σύμβολο του ανεπαρκούς ελεγκτικού ζήλου όταν πρόκειται για πλούσιους Έλληνες. 

Ακόμη και σήμερα, έξι χρόνια αργότερα δεν έχει εξεταστεί. Περίπου ένα δις ευρώ φορολογικών χρεών ανακάλυψαν οι ελεγκτές, εκ των οποίων εισέπραξαν μόλις 110 εκατομμύρια ευρώ. Οι δίκες καθυστερούν χαρακτηριστικά».
ΠΗΓΗ: DW

Google+ Followers