Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

«Αστακός» η Αθήνα στην επίσκεψη Ομπάμα: 3.000 αστυνομικοί, πράκτορες της CIA και προσωπική ασφάλεια


Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα, στις ...
15 Νοεμβρίου.

Περισσότεροι από 500 Αμερικανοί πράκτορες της CIA, η προσωπική ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και Ελληνες αστυνομικοί που θα ξεπερνούν τους 3.000 θα φροντίζουν για ασφάλεια του προέδρου.

Οπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, το οριστικό σχέδιο για την ανάπτυξη των μέτρων θα ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας. Τότε θα δηλώσουν και οι αμερικανικές αρχές τα στοιχεία εκείνων που θα συμμετάσχουν από την πλευρά τους στα μέτρα, σε επιτελικό και επιχειρησιακό επίπεδο, όπως επίσης και τον οπλισμό, τα οχήματα και όποιο άλλο υλικό θα έχουν μαζί τους.

Ωστόσο, από προχτές το πρωί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., γίνονται συνεχείς συσκέψεις μεταξύ των Ελλήνων αξιωματικών της Αστυνομίας και υπαλλήλων της ΕΥΠ, με επιτελικό κλιμάκιο Αμερικανών πρακτόρων όλων των «ειδικοτήτων», οι οποίοι βρίσκονται ήδη εδώ προκειμένου να ετοιμάσουν τα πάντα για την ασφάλεια του κ. Ομπάμα – καθώς και αξιωματούχων της Αμερικανικής πρεσβείας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μέτρων, οι Αμερικανοί πράκτορες ελέγχουν εξονυχιστικά μαζί με τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, χώρους, κτίρια και διαδρομές, φροντίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια, ενώ σταδιακά θα φτάσουν και οι επιχειρησιακές ομάδες που θα συνοδεύουν παντού τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σημειώνεται ότι πριν από το προεδρικό αεροσκάφος, θα φτάσουνε με άλλα αεροσκάφη τα θωρακισμένα αυτοκίνητα με τα οποία θα κινούνται ο κ. Ομπάμα και η συνοδεία του, ενώ σε κάθε μετακίνηση θα κλείνουν οι δρόμοι μισή ώρα πριν, θα γίνονται συνεχώς έλεγχοι από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών μαζί με Αμερικανούς ειδικούς, ενώ θα υπάρχουν παντού ελεύθεροι σκοπευτές και «μυστικοί» αστυνομικοί που θα παρακολουθούν κάθε κίνηση.

Στον λόφο του Φιλοπάππου θα ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα, ενόψει της ανοικτής ομιλίας του Αμερικανού προέδρου στην Πνύκα. Η περιοχή θα έχει ερευνηθεί σπιθαμή προς σπιθαμή από πυροτεχνουργούς και θα περιφρουρείται συνεχώς από το τέλος της εβδομάδας. Ταυτόχρονα, «πυρετός» επικρατεί στην ΕΥΠ και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, για την συλλογή πληροφοριών, εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Στα μέτρα για την άφιξη Ομπάμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Σκάι.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι η Αστυνομία έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η επίσκεψη Ομπάμα συμπίπτει με τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου – αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πάνε όλα καλά.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ που αφορούσε στα μέτρα για το Πολυτεχνείο, τα οποία θα συνδυαστούν με τα μέτρα για την επίσκεψη Ομπάμα.




Ο κ. Τόσκας, σε ερώτηση αν καλεί τον κόσμο να μην κατεβαίνει τις μέρες αυτές στο κέντρο της Αθήνας, απάντησε κατηγορηματικά πως δεν ζητάει κάτι τέτοιο από τους πολίτες και τόνισε:

«Καλώ τους πολίτες και όλους όσους θα σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν, μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει η Δημοκρατία μας, που επιτρέπουν οι νόμοι μας, να κάνουν ό,τι θέλουν μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αλλά σεβόμενοι τη ζωή των υπολοίπων πολιτών: Σεβόμενοι τους νόμους, σεβόμενοι τους κανόνες που υπάρχουν και πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν ωριμάσει, όχι απόλυτα, ως ένα ορισμένο σημείο, έτσι ώστε να σεβαστούν κάποιοι τη ζωή και των υπολοίπων πολιτών.

Πιθανόν να γίνουν διαμαρτυρίες, έχουν οργανωθεί εκδηλώσεις και πορείες από κάποια πολιτικά κόμματα και κάποιους φορείς. Αυτά είναι στα πλαίσια της δημοκρατίας μας και θα πρέπει να συνυπάρξουν με την κανονική ζωή των πολιτών».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs