Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Ομπάμα: Φυσικά και ανησυχώ για τον Τραμπ


Λίγες ώρες πριν από το τελευταίο του ταξίδι ως προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ο Μπαράκ Ομπάμα θέλησε...
να καθησυχάσει τις ανησυχίες των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών για πιθανό αναπροσανατολισμό της αμερικανικής διπλωματίας υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει απόλυτη συνέχεια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και ότι η χώρα του θα παραμείνει «φάρος ελπίδας» για τον κόσμο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους στο Οβάλ Γραφείο , ο Τραμπ «εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον για τη διατήρηση των στρατηγικών σχέσεων των ΗΠΑ». Κατά συνέπεια, «ένα από τα μηνύματα που είμαι σε θέση να κομίσω είναι η δέσμευσή του (Τραμπ) απέναντι στο ΝΑΤΟ και την διατλαντική συμμαχία», διαβεβαίωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο υποψήφιος Τραμπ έχει δεσμευθεί ότι «θα σκίσει» την συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μία διεθνή συμφωνία που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις μεγάλες δυνάμεις με τον Ιράν επί χρόνια και συνομολογήθηκε στις 14 Ιουλίου 2015.

Ο υποψήφιος Τραμπ υποσχέθηκε επίσης ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία του ΟΗΕ για το Κλίμα, που υπογράφηκε στο Παρίσι στο τέλος του 2015.
Τι είπαν με τον Τραμπ

Ομως για τον Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος Τραμπ θα δυσκολευτεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του διότι «γίνεται πιο δύσκολο να διαλύσει κανείς κάτι που λειτουργεί...μία εξαιρετική συμφωνία...που εμποδίζει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Το ίδιο ισχύει και σε άλλες περιστάσεις, για παράδειγμα για τη συμφωνία του Παρισιού κατά την κλιματικής αλλαγής, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Παρά τις δηλώσεις που έχει κάνει έως τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν αποδυναμώνεται η σχέση των ΗΠΑ με τη Συμμαχία, στην συνέντευξη Τύπου.

«Στη συνάντησή μας, εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον στη διατήρηση των βασικών στρατηγικών σχέσεών μας», είπε ο Ομπάμα τονίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει και το ΝΑΤΟ. «Δεν αποδυναμώνεται η δέσμευση των ΗΠΑ για τη διατήρηση ισχυρής σχέσης με το ΝΑΤΟ», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, αν και απέφυγε να επικρίνει τον Τραμπ, ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι ανησυχεί για την προεδρία του.

«Εχω ανησυχία; Απολύτως. Εννοείται ότι ανησυχώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε «Δεν πιστεύω ότι ο Τραμπ είναι ιδεολόγος, αλλά είναι πραγματιστής». Σε ερώτηση για την ιδιοσυγκρασία του Ρεπουμπλικανού, για την οποία παλιότερα είχε δηλώσει ότι ανησυχεί, απάντησε «Θα υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας του που δεν θα τον εξυπηρετήσουν αν δεν θα αναγνωρίσει και δεν τα διορθώσει».

«Ανυπομονώ για την πρώτη επίσκεψή μου στην Ελλάδα», ανέφερε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι αμέσως μετά θα βρεθεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ «πιθανόν τη στενότερη σύμμαχό μου τα τελευταία 8 χρόνια».

Σε ό,τι αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι τον ενθάρρυναν οι ενωτικές δηλώσεις του το βράδυ των εκλογών, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε για παλιότερες δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος, ότι ο Ρεπουμπλικανός είναι ακατάλληλος για πρόεδρος.

«Ο λαός μίλησε, ο Τραμπ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Οσοι δεν τον ψήφισαν πρέπει να δεχθούν ότι έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Οταν έγινα πρόεδρος, υπήρχαν κάποιοι που δεν τους άρεσα», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας «νομίζω ότι θα προσπαθήσει όσο καλύτερα μπορεί να ανταποκριθεί».

Ακόμη, τόνισε ότι είναι σημαντικό ο Τραμπ να διαχωρίσει το τι συνέβη στην προεκλογική εκστρατεία και το τι θα κάνει ως πρόεδρος, κάτι που όπως είπε του το επισήμανε στη συνάντησή τους. «Είναι σημαντικό να στείλει μηνύματα ενότητας και να στραφεί σε μειονοτικές ομάδες, στις γυναίκες και σε άλλους που ανησυχούν», πρόσθεσε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Συρία, δηλώνοντας ότι εύχεται να μπορούσε να βάλει αμέσως ένα τέλος, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Ρωσία και το καθεστώς Ασαντ.

«Εχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια για πολιτική λύση, ο Τζον Κέρι έχει περάσει απεριόριστο χρόνο σε διαπραγματεύσεις με όλες τις πλευρές για να σταματήσουν οι σκοτωμοί», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να επιδιώκουμε πολιτική λύση και να πιέσουμε όσο μπορούμε όλες τις πλευρές για κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Δεν έχει αποδώσει αυτό έως τώρα, το αναγνωρίζω, και το σκέφτομαι κάθε ημέρα», τόνισε ο Ομπάμα, που κατηγόρησε τη Ρωσία και το καθεστώς Ασαντ για τη στάση τους.

«Εχεις έναν συριακό στρατό αφοσιωμένο να δολοφονεί τον λαό του αδιάκριτα, με τη στήριξη της Ρωσίας, που τώρα έχει σημαντικές δυνάμεις στα εδάφη της και το Ιράν», σχολίασε

Google+ Followers