Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ! Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι S-400 στην Τουρκία


Μια πολύ σημαντική εξέλιξη που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα...
, είναι η είδηση που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ ότι ο Ταιγίπ Ερντογάν πρόκειται να επισκεφτεί την Μόσχα στις 9-10 Μαρτίου όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα συζητήσει με τον πρόεδρο Πούτιν, θα είναι και το θέμα της απόκτησης από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400.




Σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλιου εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, İlnur Çevik, που έγιναν σε συνέντευξη του στο ρωσικό κανάλι Rossiya 24, ένα από τα σημαντικά θέματα των επαφών του Ερντογάν με τον Βλαδιμήρ Πούτιν θα είναι και οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση από την Τουρκία των S-400, που θα χαλυβδώσουν την τουρκική αεράμυνα.

Εκτός από αυτό το θέμα, στην ατζέντα των συζητήσεων των δυο ηγετών θα είναι η κατασκευή των Κέντρων Ατομικής Ενέργειας στην Τουρκία που θα αναλάβει ρωσική εταιρεία, το τουριστικό και γενικότερα οι οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών.

Εντωμεταξύ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορεία ειδήσεων Sputnik, η πρόθεση της Τουρκίας να αποκτήσει το σύστημα των ρωσικών πυραύλων S-400 έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μέσα στο ΝΑΤΟ, αλλά οι αντιδράσεις αυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις ρωσοτουρκικές διαπραγματεύσεις.

Εάν πάντως κλείσει η συμφωνία μεταξύ των δυο ηγετών για τους S-400 αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξουν όλοι οι γεωπολιτικοί και στρατιωτικοί συσχετισμοί στο Αιγαίο.

Η S-400 όπως είναι γνωστό έχουν βεληνεκές από 40χιλ. έως 400. Το ραντάρ τους 91Ν6Ε μπορεί να εντοπίσει στόχο σε απόσταση 600χιλιομέτρων που σημαίνει ότι από τα παράλια της Τουρκίας μπορούν να ελέγχουν ολόκληρο το Αιγαίο. Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οπλικού συστήματος, που θεωρείται το καλύτερο του είδους του, με μαγικές ιδιότητες, μπορεί να καταρρίψει έναν αεροδυναμικό στόχο σε μάξιμουμ ύψος από 20-27χιλιόμετρα και σε μίνιμουμ ύψους 0.005χιλιόμετρα, ενώ μπορεί ταυτόχρονα να εμπλακεί με ογδόντα διαφορετικούς στόχους.

Εάν τελικά ευοδωθεί η συνεργασία Τουρκίας – Ρωσίας αυτό σημαίνει πλήρη αναβάθμιση της Τουρκίας σε στρατιωτικό επίπεδο έναντι της Ελλάδας αλλά και σε γεωπολιτικό επίπεδο καθώς η Τουρκία θα αυξήσει το κύρος της διεθνώς, προβάλλοντας την πυραυλική της ικανότητα έναντι των Νοτίων και Ανατολικών γειτόνων της, δηλαδή ότι θα μπορεί να επέμβει στρατιωτικά σε Συρία, Ιράκ, Ιράν κτλ. Φυσικά θα είναι και τεράστια η υπεροπλία της έναντι της Ελλάδας ειδικά σε ώρες κρίσεως όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα αφού θα μπορεί να στοχεύει τα ελληνικά αεροπλάνα από τη στιγμή που θα σηκώνονται από την Τανάγρα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs