Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Έλληνες από όλες τις γωνιές της Ρωσίας έδωσαν το παρών στο Συνέδριο - «Ο Ρόλος των Ελλήνων στην ιστορία της Ρωσίας» στο Ταγκανρόγκ


Στις 10 Ιουνίου, στο Ταγκανρόγκ της Ρωσίας, έλαβε χώρα το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο...
«Ο ρόλος των Ελλήνων στην ιστορία της Ρωσίας», το οποίο ήταν αφιερωμένο στην 100ή επέτειο του 1ου Πανρωσικού Συνεδρίου των Ελλήνωντης Ρωσικής Αυτοκρατορίας.




Τον Ιούνιο του 1917, στο Ταγκανρόγκ της Ρωσίας, έφτασαν εκπρόσωποι των πιο επιφανών ελληνικών οικογενειών. Κύριος στόχος ήταν η ίδρυση μιας ενιαίας οργάνωσης, της «Ένωσης Ελλήνων Ρωσίας» που θα προωθούσε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Το συνέδριο διήρκεσε δύο εβδομάδες στο κτήριο του προγυμνασίου θηλέων της πόλης.

Εκατό χρόνια μετά, πάνω από 200 εκπρόσωποι των ελληνικών συλλόγων συγκεντρώθηκαν στο Ταγκανρόγκ ερχόμενοι από όλες τις γωνιές της Ρωσίας για να παρακολουθήσουν το συνέδριο και να συζητήσουν για το ρόλο του ελληνικού λαού στην ιστορία της Ρωσίας. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος δήλωσε: «Στο Ταγκανρόγκ, πριν από εκατό χρόνια, για πρώτη φορά, συγκεντρώθηκε η αφρόκρεμα του Ελληνισμού της Ρωσίας με κύριο στόχο την ένωση των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας. Χαίρομαι που σήμερα είμαστε οι συνεχιστές αυτών των μεγάλων παραδόσεων, του έργου που ξεκίνησαν οι πρόγονοί μας. Τελούμε σημαντικό έργο προς αυτήν την κατεύθυνση. Λαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες, χτίζουμε ναούς, ιδρύουμε νέα σχολεία. Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Σήμερα στη Ρωσία ζουν περισσότεροι από 100.000 Έλληνες, των οποίων η φωνή πρέπει να ακουστεί».

Από την πλευρά του ο Αν. Γενικός της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης ανέλυσε τη συμβολή της Ρωσίας στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Κάνοντας αναφορά στη συνέχεια στους Ποντίους δήλωσε: «Το τμήμα Προσφυγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης οργάνωσε το 1990 μία επιστημονική ημερίδα, όπου οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η μόνη ομάδα πληθυσμού στην ανθρώπινη ιστορία, που κράτησε τη γλώσσα του, τα ήθη του και τα έθιμά του μετά από μεταναστευτικό κύκλο τριών χιλιάδων ετών είναι οι Πόντιοι».

Όπως σημείωσε ο Δ. Πλευράκης, οι δράσεις Ελλάδας-Ρωσίας θα συνεχιστούν ακόμα και μετά τη λήξη του αφιερωματικού έτους με ανταλλαγές φοιτητών, με υποτροφίες κ.ά.


Ένας από τους ομιλητές ήταν και ο υπεύθυνος της νεοσύστατης Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος παρέθεσε ένα απόσπασμα της μελέτης του ποντιακής καταγωγής πολιτικού Ελ. Παυλίδη: «Κανενός τμήματος του εν διασπορά ελληνισμού η ιστορία δεν συνδέεται τόσο στενά με την ιστορία του ελληνικού έθνους, όσο στενά και αδιάσπαστα είναι συνδεδεμένη με αυτήν η ιστορία του ελληνισμού της Ρωσίας».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και του συμβουλίου της ελληνικής νεολαίας, πρόεδροι των ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας, βετεράνοι και επίτιμα μέλη του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας.

Ένας από τους βετεράνους του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας, ο Γαβριήλ Ποπόφ, πρώτος δήμαρχος της Μόσχας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, έστειλε το δικό του μήνυμα στους συμμετέχοντες του συνεδρίου μέσω ενός βίντεο-χαιρετισμού.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Φωτιάδης έθεσε το ιστορικό πλαίσιο και ανέλυσε τις συνθήκες που επικρατούσαν τα 100 χρόνια που χωρίζουν τα δύο συνέδρια (1917-2017). Τα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν μετά από το πρώτο Πανρωσικό Συνέδριο των Ελλήνων στο Ταγκανρόγκ το 1917 δεν επέτρεψαν να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν από τους συνέδρους.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά. Αναλύθηκε ιδιαίτερα η σχέση των ελληνικών και των ρωσικών κοινοτήτων καθώς και ο ρόλος και η σημασία των Ελλήνων της Αζοφικής.

Μετά από τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, οι Έλληνες της Ρωσίας, οι σύνεδροι καθώς και τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεναγήθηκαν στα πιο διάσημα ελληνικά αξιοθέατα του Ταγκανρόγκ όπως είναι η Ιστορική πλατεία, η οδός Γκρέτσεσκαγια (Ελληνική), το σπίτι του Βαρβάκη, η Πέτρινη σκάλα και ο χώρος όπου παλαιότερα βρισκόταν ελληνικό μοναστήρι. Τα σχόλια από αυτούς που επισκέφτηκαν το Ταγκανρόγκ για πρώτη φορά ήταν πολλά και θετικά. Οι περισσότεροι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι επειδή, όπως τόνισαν, δεν είχαν ξαναδεί σε άλλη πόλη της Ρωσίας τόσα πολλά συγκεντρωμένα ελληνικά σπίτια αλλά και αξιοθέατα.

Η υπερηφάνεια ήταν μεγάλη για όλους τους Έλληνες που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, καθώς επρόκειτο για ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός με ιδιαίτερα συμβολική αξία.

Εκατό χρόνια μετά, οι Έλληνες της Ρωσίας συνέχισαν τον αγώνα των προγόνων τους όλοι μαζί ενωμένοι.


Ακολουθούν οι φωτογραφίες από το Συνέδριο, το αναλυτικό πρόγραμμα και το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας κ. Ιβάν Σαββίδη.














ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Ρόλος των Ελλήνων στην ιστορία της Ρωσίας»
10 Ιουνίου 2017, Ταγκανρόγκ


Επίσημη γλώσσα: Ελληνική, Ρωσική
Χρονική διάρκεια: των εισηγήσεων - 15 λεπτά, των παρεμβάσεων –  3-5 λεπτά
Τόπος: Ταγκανρόγκ, Ιστορικό Μουσείο, οδ. Φρούνζε, 41

10 Ιουνίου 2017 

11.00-11.30 Έναρξη - Χαιρετισμοί

11.30 – 13.30 Εργασίες του Συνεδρίου


1. Εισήγηση του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, ομότιμου Καθηγητή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, συντάκτη του 14τομου έργου «Ιστορία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» με θέμα: «Το Πρώτο Συνέδριο των Ελλήνων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στο Ταγκανρόγκ». 

2. Εισήγηση της Άλλας Τσίμπαλ, Ερευνήτριας του Ιστορικού-Τοπικού Μουσείου του Ταγκανρόγκ με θέμα:  «Γιατί το Πρώτο Πανρωσικό Συνέδριο των Ελλήνων (1917) πραγματοποιήθηκε στο Ταγκανρόγκ;»

3. Εισήγηση του Ίγκορ Μοσχούρη, Διδάκτορα Ιστορικών Επιστημών, Επικεφαλής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Β. Κοντράκη», Σεβαστούπολη με θέμα:  «Αντιπρόσωπος του Πανρωσικού Συνεδρείου των Ελλήνων στο Ταγκανρόγκ, Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Βουκούνας (1873-1929)».

4. Εισήγηση του Βλάση Αγτζίδη, Διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Σύγχρονης Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Από το Συνέδριο του Τανγκανρόκ (1917) στο συνέδριο του Γκελεντζίκ (1991). Διαχρονικοί προβληματισμοί και στοχεύσεις του ελληνισμού στις βορειοανατολικές ακτές του Εύξεινου Πόντου».
5. Εισήγηση του Σεργκέι Γαλάνη, Διδάκτορα Ιστορικών Επιστημών, Συμβούλου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κριμαίας με θέμα: «Ξεχασμένο κειμήλιο στο Αθηναϊκό Μουσείο».

13.30-14.15 Διάλειμμα

14.15 – 16.15  Συνέχιση εργασιών του Συνεδρίου 

1. Εισήγηση του Αγαθαγγέλου Γκιουρτζίδη, ΜΑ Ιστορίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, εκτελεστικού διεύθυντή του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών με θέμα: «Ρόλος των Ελλήνων στην ιστορία της Ρωσίας».

2. Εισήγηση του Ρουσλάν Τικιντζιάν, Διδάκτορα Ιστορικών Επιστήμων, Υφηγητή της Σχολής  Ιστορίας και Πολιτισμού στο Κρατικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντον, Ροστόφ στον Ντον με θέμα: «ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΡΩΣΙΑ: ιστορία και σύγχρονη εποχή».

3. Εισήγηση του Αλεξάντρ Χλέβοβ, Διδάκτορα Φιλοσοφικών Σπουδών, Διδάκτορα Ιστορικών Σπουδών, Καθηγητή του Εθνικού Πανεπιστημίου Ταυρίδας "V. I. Vernadsky" με θέμα: «Ελληνικά ίχνη στην ιδεολογία του Ρωσικού Κράτους».

4. Εισήγηση του Αλεξάντρ Βάστσενκο, Διδάκτορα Ιστορικών Επιστήμων, Υφηγητή της Σχολής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων, Κοσμήτορα της Σχολής Φιλοσοφίας, Κοινωνιολογίας και Διεθνών Σχέσεων του Κρατικού Πανεπιστημίου Κουμπάν, Κρασνοντάρ με θέμα: «Ελλάδα στα συστήματα «Ευρώπη» και «Εμείς» (IX –XXI): Ιστορική και συστηματική ανάλυση». 

5. Εισήγηση της Τατιάνας Νικίτινας, Διδάκτορα Ιστορικών Σπουδών, Υφηγήτριας της Σχολής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου «Λομονόσοφ» της Μόσχας με θέμα: «Σχέσεις του Σοβετικού και του Ελληνικού Κοινού στα 1980 (με βάση το Αρχείο Εξωτερικής Πολιτικής Ρωσικής Ομοσπονδίας».

16.30 -18.00 Ξενάγηση στο Ταγκανρόγκ

18.30-22.30 Επίσημο γεύμα


ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΕΣΕΩΣ

1. Τατιάνα Αρτιούσκινα, Ανώτερη Ερευνήτρια του Ιστορικού Μουσείου του Ταγκανρόγκ, «Σοβετική περίοδος στη ζωή των Ελλήνων του Ταγκανρόγκ».

2. Σεργκέι Γκάριν, Διδάκτορας Φιλοσοφικών Επιστημών, Υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Κουμπάν, Κρασνοντάρ «Από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Κούρμπσκι: ανάπτυξη της λογικής και κριτικής σκέψης στη Ρωσία (XI- XVI)».

3. Δημοκρίτ Ζαμαναπούλοβ, μεταπτυχικός φοιτητής της Σχολής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Κουμπάν, Κρασνοντάρ, «Κρατικό και πολιτικό έργο του Καπαδίστρια στη Ρωσία, διπλωματική ιστορία της Ευρώπης στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο Ρόλος του Καποδίστρια στην ιστορία της Ρωσίας».

4. Βαλεριάν Ιώσιφοβ, Διδάκτορας Τσεχωφικών Σπουδών, Καθηγητής του Ινστιτούτου Υπηρεσίας και Τεχνολογίας (παράρτημα Πιατιγκόρσκ) του Κρατικού Τεχνικού Πανεπιστημίου του Ντον, «Μεγαλοφυής της μικροηλεκτρονικής, ο δημιουργός του πρώτου προσωπικού υπολογιστή – Φίλιππος Στράτος».

5. Γουόρις Κοτσερίδη, Ιστορικός και Αρχειοθέτης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ρωσικής Εταιρείας Ιστορικών και Αρχειοθετών στη περιοχή του Κριμσκ, «Ελληνική περιοχή της Κριμαίας: προϋποθέσεις δημιουργίας και ιστορική πραγματικότητα, 1930-1939».

6. Θεοφάνης Μαλκίδης, Διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αλεξανδρούπολη, «Η  παρουσία των Ελλήνων στην πρώην Σοβιετική Ένωση τον 20ο και 21ο αιώνα».

7. Σταύρος Παραστάσοβ, Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Παγκόσμιας Οικονομίας και Πολιτολογίας του Κρατικού Πανεπηστημίου Πιατιγκόρσκ, «Συμμαχία  Ελλάδος-Ρωσίας:τα υπέρ και τα κατά».

8. Αναστασία Στεπάντσενκο, Διδάκτορας Ιστορικών Επιστημών, Υφηγήτρια της Σχολής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της τέχνης του Κρατικού Τεχνικού Πανεπιστημίου του Ντον, «Τι είδους κρασί έπιναν οι αρχαίοι Έλληνες του Βοσπόρου;».

9. Αντρέι Ρατσίπα, Διδάκτορας Κοινωνιολογικών Επιστημών, Καθηγητής,
Αλεκσέι Μπάιλοβ, Διδάκτορας Ιστορικών Επιστήμων, Υφηγητής,
Τμήμα Κοινωνιολογίας, Ιστορίας, Πολιτικών Επιστημών Ινστιτούτου Διαχειρίσεων των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών συστημάτων του Νότιου Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου, "Ιστορική μνήμη των Ελλήνων της Ρωσίας και σημασία της «προφορικής ιστορίας».


11 Ιουνίου 2017, Ροστόφ 

09.00 – 10.30  Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 
10.30 – 13.30  Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο του Ταναϊς
14.00 – 15.30  Γεύμα 
15.30 – 19.00 Ξενάγηση στην πόλη του Ροστόφ (Πάρκο της Επανάστασης, Ferris wheel, παραλία του ποταμού Ντον κτλ.)
20.00 – 21.00 Δείπνο



Το Συνέδριο «Ο ρόλος των Ελλήνων στην Ιστορία της Ρωσίας»
Ταγκανρόγκ, 10 Ιουνίου 2017

Χαιρετισμός του Ιβάν Σαββίδη

«Το πρώτο Πανρωσικό Συνέδριο των Ελλήνων, έχοντας ξεκινήσει τις συνεδριάσεις του στο Ταγκανρόγκ, για την εξέταση των κύριων θεμάτων που προέκυψαν από τη ζωή του ελληνικού πληθυσμού, καθώς και για την επίλυσή τους, σύμφωνα με τις ιερές αρχές των ελεύθερων λαών, που εξυμνήθηκαν από τη μεγάλη Ρωσική Δημοκρατία, στέλνει εγκάρδιους χαιρετισμούς στην Προσωρινή Κυβέρνηση και το Συμβούλιο των Εργατών, των Στρατιωτών και Αγροτών Βουλευτών, καθώς και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι μέσα από κοινές προσπάθειες και δημιουργική δουλειά όλων των εθνικοτήτων που ζουν στη Ρωσία, εκεί που κυριαρχούσαν η καταπίεση και το μίσος απέναντι στο συνάνθρωπο, θα δημιουργηθούν νέες συνθήκες συνύπαρξης και θα καθιερωθεί ένα φωτεινό σύστημα αρμονικής ζωής με τις αρχές της αδελφικής εμπιστοσύνης, της απόλυτης ελευθερίας και της ισότητας».

Τηλεγράφημα με την υπογραφή του Προέδρου του Συνεδρίου, Βασίλη Σιφναίου, στις 30 Ιουνίου 1917.

Καλημέρα, αγαπητές κυρίες και κύριοι, συνεργάτες, φίλες και φίλοι!

Δεν ξεκίνησα τυχαία το χαιρετισμό μου με αυτό το τσιτάτο, από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ιστορικού για το ελληνικό κίνημα Συνεδρίου, όταν εδώ, στο Ταγκανρόγκ, για πρώτη φορά συγκεντρώθηκε η αφρόκρεμα του Ελληνισμού της Ρωσίας με έναν κύριο στόχο, να ενωθούν όλες οι ελληνικές κοινότητες της Ρωσίας.

Πέρασαν εκατό χρόνια. Δεν υπάρχουν αυταπάτες πια. Ο λαός μας πέρασε πολλά: εξορία, άδικες κατηγορίες, διάφορα κύματα μετανάστευσης, αλλά διατηρήθηκε και κατέλαβε αξιόλογη θέση στη ρωσική κοινωνία. Και σήμερα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των προγόνων μας, που πριν από έναν αιώνα συζητούσαν  το μέλλον των Ελλήνων της Ρωσίας για «ένα φωτεινό σύστημα αρμονικής ζωής με τις αρχές της αδελφικής εμπιστοσύνης, της απόλυτης ελευθερίας και της ισότητας»…

Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει άλλος λαός, η μοίρα του οποίου έχει τόσο στενή σχέση με τη μοίρα της Ρωσίας.

Από την αρχαιότητα η ελληνική παρουσία στα νότια εδάφη της Ρωσίας έφερε την υιοθέτηση της Ορθοδοξίας, την αμοιβαία βοήθεια και αμοιβαία συνδρομή κατά τη διάρκεια πολλών στρατιωτικών εκστρατειών, η Ρωσία έπαιξε τον σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, στην απόκτηση από τους Έλληνες νέας πατρίδας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, οι Ρώσοι ελληνικής καταγωγής είχαν ανεκτίμητη συμβολή στη ναυτιλία, στους τομείς της διπλωματίας, τον πολιτισμό, την τέχνη, της φιλανθρωπίας. Είναι δύσκολο να αναφέρεις τα πάντα.

Και είμαι ευτυχής που σήμερα είμαστε οι συνεχιστές αυτών των μεγάλων παραδόσεων, του έργου που ξεκίνησε από τους προγόνους μας. Είμαι περήφανος που έχουμε την ευθύνη για τη διαμόρφωση στην κοινωνία μιας ιδιαίτερης άποψης για το ρόλο των Ελλήνων στην Ιστορία της Ρωσίας. 

Κάνουμε πολλά πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αποκαθιστούμε και διαιωνίζουμε άδικα ξεχασμένα ονόματα, όπως για παράδειγμα, κάνοντας τον  ντετέκτιβ διαλευκάναμε την ιστορία με τον ενταφιασμό των λειψάνων ενός από τους μεγαλύτερους Ρώσους βιομηχάνους και ευεργέτες (που συν τοις άλλοις, γεννήθηκε στο Ταγκανρόγκ), του Δημήτρη Μπεναρντάκη. Τώρα ανακαλύπτουμε ξανά τις ένδοξες για τη ρωσική ιστορία σελίδες των μαχών της Ελληνικής λεγεώνας κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου. Διαιωνίζουμε την μνήμη για τη Βασίλισσα Όλγα. Συντάσσουμε το ελληνικό μαρτυρολόγιο, αποκαθιστώντας την ιστορική δικαιοσύνη για τα θύματα των διώξεων στα μέσα του εικοστού αιώνα. Χτίζουμε ναούς. Ανοίγουμε ελληνικά σχολεία και Σχολές ....

Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Δεν μπορούμε και δεν θα σταματήσουμε σ’αυτά που ήδη καταφέραμε να κάνουμε. 

Μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες στην εποχή του υπερκορεσμού των πληροφοριών, πρέπει να γίνει η επιστημονική διαφωτιστική δραστηριότητα, που θα στοχεύσει τόσο στο εσωτερικό του ελληνικού κινήματος, όσο και προς τα έξω. Σήμερα στη Ρωσία ζουν περισσότεροι από 100.000 Έλληνες. Πρέπει να μας ακούν και να μας αφουγκράζονται.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι!

Επιτρέψτε μου να σας χαιρετήσω στο Ταγκανρόγκ, την πόλη που έχει ισχυρές ελληνικές ρίζες και θεωρείται ως κέντρο του ελληνισμού της Ρωσίας κατά την ιστορική χρονική στιγμή του 1917.

Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στους επισήμους, εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, δημοσιογράφους για το ενδιαφέρον τους για το θέμα αυτό και τη συμμετοχή τους στη σημερινή εκδήλωση.

Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αυτού, θα ακούσουμε πολλές ξεχωριστές επιστημονικές εισηγήσεις, που από διαφορετικές οπτικές γωνίες θα αποκαλύπτουν το ρόλο των Ελλήνων στην Ιστορία της Ρωσίας.

Σας εύχομαι εποικοδομητική εργασία, και ευελπιστώ ότι οι εισηγήσεις και τα επιστημονικά πρότζεκτ, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα συμβάλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του  πολυπολιτισμικού μωσαϊκού του ρωσικού κράτους, γενικότερα, και στην ιστορία του ελληνικού λαού ειδικότερα.

Από τη στιγμή που ξεκίνησα την ομιλία μου με ένα τσιτάτο, θα την ολοκληρώσω επίσης με το τσιτάτο, που είναι από τα πιο αγαπημένα μου, και το οποίο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χαρακτηρίζει τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ της Ρωσίας και του ελληνικού λαού. Είναι η ομιλία, του  ταγματάρχη της Ελληνικής Λεγεώνας Αριστείδη Χρυσοβέργη στη Σεβαστούπολη, πριν από την επίθεση τη νύχτα 10 προς 11 Μάρτη του 1855.

«Έλληνες! Θα σας υπενθυμίσω ότι εμείς, οι ολιγάριθμοι εθελοντές, παρουσιάζουμε εδώ την Ελλάδα και ολόκληρο το ελληνικό έθνος ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσων αδελφών μας. Μην ξεχνάτε, ότι είμαστε τα παιδιά των ένδοξων πατέρων, τα κατορθώματα των οποίων για την αναγέννηση του έθνους μας, θαύμαζε όλη η Ευρώπη και ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι οι πατέρες των πατέρων μας, έχυσαν σε αυτά τα μέρη το αίμα τους, και εμείς πρέπει να τους μιμούμαστε, όπως το απαιτεί η τιμή του έθνους μας. Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω ο αυτοκράτορας, ο προστάτης της Ορθοδοξίας! Η Πατρίδα μας αγναντεύει, γενναίοι εθελοντές! Εμπρος και ο Θεός βοηθός!»

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs