Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Κλειδιά των κελιών στους κρατούμενους δίνουν οι Ολλανδικές αρχές


Προσπαθούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσουν οι κρατούμενοι...
να ενταχθούν στην κοινωνία όταν κάποια στιγμή βγουν από τη φυλακή.




Σύμφωνα με τον Independent, οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά ιδρύματα στο Dordrecht, το Heerhugowaard, το Zaandam και το Arnhem, διαθέτουν εκτός από τα κλειδιά και ψηφιακή οθόνη, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να παραγγείλουν διάφορα προϊόντα και τρόφιμα και να κάνουν συναντήσεις με άλλους κρατουμένους ή το προσωπικό της φυλακής.

Στόχος του προγράμματος είναι η ομαλή επανένταξη των κρατουμένων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα υπό συνθήκες σχετικής ελευθερίας. Με αυτόν τον τρόπο οι κρατούμενοι έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν περισσότερες αποφάσεις και να αναλάβουν τις ευθύνες για τις αποφάσεις τους.

Το πρόγραμμα μπορεί εντυπωσιάζει με την πρωτοποριακή του προσέγγιση, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί και αντιδράσεις. Μεταξύ αυτών που εκφράζουν την αντίθεσή τους είναι και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι έστειλαν και επιστολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Rob Minkes, πρόεδρος των εργαζομένων στις φυλακές, δήλωσε σε ολλανδική εφημερίδα: «Οι κρατούμενοι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν μόνοι τους και χωρίς καμία επίβλεψη. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να συνεχίσουν τις εγκληματικές τους δραστηριότητες επειδή θα μπορούν να συνομιλούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς κανένα έλεγχο. Επίσης θα είναι ευκολότερο να προμηθευτούν και να κάνουν εμπόριο ουσιών. Αυτό το πείραμα εξαπλώνεται σαν ιός σε όλη την Ολλανδία, αλλά δεν έχει διερευνηθεί αν έχει θετική επίδραση στους κρατούμενους. Επιπλέον το οφείλουμε στα θύματα των εγκλημάτων, να βεβαιωθούμε πρώτα ότι η διαδικασία αυτή ωφελεί την κοινωνία».

Τα τελευταία χρόνια, στην Ολλανδία των 17 εκατομμυρίων ανθρώπων, ο αριθμός των φυλακισμένων ανέρχεται στους 11.600, γεγονός που έχει οδηγήσει και στο κλείσιμο πολλών φυλακών της χώρας. Ήδη έχουν κλείσει 27 και θα ακολουθήσουν κι άλλες από τις 38 που παραμένουν σε λειτουργία. Ο μικρός αριθμός κρατουμένων είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν 240 κρατούμενοι από τη γειτονική Νορβηγία στην Ολλανδία, για να καλύψουν τα άδεια κελιά

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs