Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Σιδηρόδρομος: Υπεγράφη η σύμβαση για την υποδομή στο τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο


Υπεγράφη μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια διαγωνισμού το έργο για την κατασκευή για αναβάθμιση της υποδομής του σιδηροδρομικού...
τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο. 
Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου αφού ολοκληρώθηκε το θρίλερ της προσυμβατικής περιόδου. Ανάδοχος του έργου είναι η Ιταλική GD INFRASTRUTTURE SRL με ποσοστό έκπτωσης 45,2%. To έργο δημοπρατήθηκε στα μέσα του 2015, βγήκε αρχικός ανάδοχος η Ιταλική εταιρεία όμως η συνέχεια ήταν περιπετειώδης. Λόγω έλλειψης μιας σφραγίδας το έργο πέρασε στην ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ με ποσοστό 36,7%. Ακολούθως στο Ελεγκτικό Συνέδριο απερρίφθη τρεις φορές η ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ και η GD INFRASTRUTTURE έγινε και πάλι ανάδοχος του έργου. Ακολούθησαν πολλές προσφυγές από την ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ οι οποίες όμως έπεσαν στο κενό. Το έργο πέρασε στις αρχές του έτους και από την Βουλή των Ελλήνων

Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η ΕΡΓΟΣΕ. Το κόστος του έργου είναι 214εκ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) ενώ η διάρκεια των έργων έχει υπολογισθεί σε 36 μήνες. H ολοκλήρωση των έργων αναμένεται το καλοκαίρι του 2020. Με την δοθείσα σύμβαση το κόστος του έργου πέφτει στα 96,04εκατ.ευρώ. Αν δεν έχουμε καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια των κατασκευών το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019. Το μήκος των έργων είναι συνολικά 10,5χλμ ξεκινώντας από τον Ψαθόπυργο έως την ευρύτερη περιοχή του Ρίου.

Η εργολαβία περιλαμβάνεται στο ευρύτερο έργο της κατασκευής της νέας διπλής σιδ/κής γραμμής στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο της νέας σιδ/κής γραμμής Αθήνα – Πάτρα το οποίο, έως 31-12-2015, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η συγκεκριμένη εργολαβία θα χρηματοδοτηθεί από τη δεύτερη δόση του «Συνδέοντας την Ευρώπη» 2014-2020 – “Connecting Europe Facility” (CEF) στο πλαίσιο της 5ης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Το συγκεκριμένο project είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που έχει υπογραφεί εδώ και 3 χρόνια.

Πρόκειται για τη κατασκευή της υποδομής της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής χωρίς ισόπεδες διαβάσεις και αποσκοπεί στον περιορισμό των ατυχημάτων, τη βελτίωση των ελληνικών μεταφορών με σιδηρόδρομο, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του σιδηροδρόμου ως προς τα άλλα μεταφορικά μέσα και την υποβοήθηση της οικονομικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου αλλά και της Εθνικής Οικονομίας γενικότερα. 

Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το έργο από μόνο του δεν οδηγεί σε λειτουργία του τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο καθώς χρειάζεται η δημοπράτηση μίας ακόμα εργολαβίας για την τοποθέτηση γραμμών, ανακαίνιση ή κατασκευή σταθμών, ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση. Η δημοπράτηση αυτή αναμένεται εντός του 2018. Πλέον ως τελευταίο τμήμα του ΠΑΘΕΠ μένει μόνο το τμήμα Ρίο-Λιμάνι Πάτρας που προς το παρόν δεν έχει ολοκληρωμένες μελέτες.


ΤAYTOTHTA TOY ΕΡΓΟΥ

Το παρόν έργο, που αφορά στην κατασκευή της υποδομής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Κορίνθου – Πατρών αποτελεί τη συνέχεια της ήδη μελετημένης και κατασκευασμένης νέας γραμμής Αθηνών-Κορίνθου. Το τμήμα, μήκους περίπου 10,5 km, αρχίζει από τα Αραχωβίτικα (ΧΘ 113+000), καταλήγοντας στη ΧΘ 123+500 στην περιοχή του Ρίου. Στο έργο περιλαμβάνονται και οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των λοιπών δικτύων, στα σημεία που θίγονται από τις κατασκευές.


Το φυσικό αντικείμενο του δημοπρατούμενου έργου αφορά:

1. Την κατασκευή της υποδομής της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου - Πάτρας από ΧΘ 113+000 έως τη ΧΘ 123+500, περίπου. Την κατασκευή ή/ και αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου, το οποίο ακολουθεί παράλληλα, ανάντη ή/ και κατάντη τη ΝΣΓ αποκαθιστώντας την επικοινωνία μεταξύ οικισμών και των παράπλευρων ιδιοκτησιών.


2. Την κατασκευή του συνόλου των απαιτουμένων υδραυλικών έργων για την προστασία της σιδηροδρομικής γραμμής.


3. Την κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών (ΣΓ).


4. α) Την κατασκευή σιδηροδρομικής σήραγγας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Cover and Cut Αγίου Βασιλείου, από τη ΧΘ 115+879,802 έως τη ΧΘ 116+505,777 και

β) Την κατασκευή σιδηροδρομικής σήραγγας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Cover and Cut Ρίου από τη Χ.Θ. 119+718,60 έως τη Χ.Θ. 120+110,80.


5. Την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής και την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης των παράπλευρων και κάθετων οδών.

Google+ Followers