Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Ξέχασα να πάρω το αντισυλληπτικό χάπι. Μπορεί να είμαι έγκυος;


Αναγνώστρια μας ρωτά: Γεια σας. Είιχα σεχουαλική επαφή Κυριακή ξημερώματα και Κυριακή βράδυ...
ξέχασα να πάρω το αντισυλληπτικό και το πήρα σήμερα η ώρα 3.30. Υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης;




Στο ερώτημά σας απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων. 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 

Σε ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.

Η πιθανότητα κύησης επειδή άργησες να πάρεις το πρώτο χάπι κατά κάποιες ώρες είναι πολύ μικρή και συνήθως δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Όμως οπωσδήποτε όταν δεν παίρνεις ένα χάπι, ή αργείς να ξεκινήσεις το καινούργιο κουτί με τα αντισυλληπτικά, θα πρέπει να ακολουθείς τις οδηγίες.

Σε γενικές γραμμές αν ξεχάσεις να πάρεις ένα από τα χάπια για να είσαι σίγουρη θα πρέπει να πάρεις το χάπι που ξέχασες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα (ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρεις 2 χάπια την ίδια ημέρα ή μαζί), να συνεχίσεις να παίρνεις τα υπόλοιπα χάπια κανονικά και να χρησιμοποιήσεις προφυλακτικό για 7 ημέρες (τόσες είναι οι ημέρες που χρειάζεται για τα αντισυλληπτικά χάπια για να φτάσει η αντισυλληπτική τους δράση στο μέγιστο).

Τώρα στη δική σου περίπτωση επειδή είχες και την επαφή θα χρειαζόμασταν κάποιες επιπλέον πληροφορίες (σε ποια εβδομάδα λήψεως του χαπιού είσαι ή πόσα χάπια σου έχουν μείνει στο κουτί, πόσες ώρες ακριβώς καθυστέρησες να πάρεις το χάπι κλπ), αυτό που ισχύει σε γενικές γραμμές είναι ότι αν το χάπι άργησες να το πάρεις λιγότερο από 12 ώρες συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη από 12 ώρες, τότε εξαρτάται και από ποια εβδομάδα λήψης των αντισυλληπτικών είσαι: 1η, 2η ή 3η; Αν είσαι στην 1η εβδομάδα και έχεις καθυστερήσει πάνω από 12 ώρες να πάρεις το αντισυλληπτικό, ενώ εν τω μεταξύ είχες σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη, θα σε συμβουλεύαμε να επικοινωνήσεις και με τον γυναικολόγο σου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs