Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

Εισβολή Τουρκίας στην Ιντλίμπ για την δημιουργία προτεκτοράτου με τους Κούρδους στο προσκήνιο (φωτό)


Όλα δείχνουν πως το «Συριακό» θα αναδείξει μία διαμάχη τεραστίων διαστάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών....
Λαμβάνοντας υπόψιν, τη συνεχή και επίμονη εξόπλιση του PYD και του ενόπλου βραχίωνά του, 
τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF/YPG), εν αντιθέσει με την Τουρκική «γραμμή», η οποία συγκαταλέγει του Σύριους Κούρδους στους εχθρούς του.

Έτσι, η Τουρκία διαβλέποντας τον κίνδυνο δημιουργίας κουρδικού κράτους, νοτίως του, με ό,τι αυτό μπορεί να επιφέρει στην αίγλη, αλλά και ενότητα του, προσβλέπει στον τερματισμό αυτών των πόθων. Ο καλύτερος τρόπος, φυσικά, θα ήταν να προλάβει πρώτος α εδάφη των ισλαμιστών, πριν εμφανιστούν οι πάνοπλες, από τις ΗΠΑ, κουρδικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, Τουρκία και ΗΠΑ δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ελέγξουν την πόλη Ιντλίμπ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας Ιντλίμπ, την οποία ελέγχουν ισλαμιστικές οργανώσεις που δια τηρούν δεσμά με την Τουρκία.

Στην Ιντλίμπ υπάρχουν και παράγοντες που διατηρούν σχέσεις με την Αλ Κάιντα, κυρίως η οργάνωση Ταχρίρ Αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα), την οποία καταπολεμά πλέον n Τουρκία.

Πριν από λίγες ημέρες, στην Τουρκία, οι διωκτικές Αρχές ξεκίνησαν επιχειρήσεις που στρέφονται κατά της συριακής Αλ Κάιντα, δηλαδή της Ταχρίρ Αλ Σαμ.

Πληροφορίες από κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης, δείχνουν πως οι εξελίξεις στη Συρία έχουν φτάσει σε πολύ κρίσιμο στάδιο.

Η Τουρκία υποψιάζεται ότι οι ΗΠΑ, κατά τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, θα εξαπολύσουν επίθεση κατά των ισλαμιστικών οργανώσεων της Ιντλίμπ.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να βασιστούν στην υποστήριξη και στη συνεργασία των Κούρδων, γεγονός που πιθανώς να ανοίξει τον δρόμο για την επέκταση των περιοχών που ελέγχονται από το κουρδικό κίνημα προς τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου.

Για να εμποδίσει την εφαρμογή του προαναφερόμενου σχεδίου, n Τουρκία ετοιμάζει τη δική της στρατιωτική επιχείρηση στο βορειοδυτικό κομμάτι της Συρίας.

Πρώτος σταθμός των τουρκικών δυνάμεων αναμένεται να είναι η πόλη Εφρίν, την οποία ελέγχουν τα τελευταία χρόνια οι Κούρδοι.

Η Τουρκία στηρίζεται στη συνεργασία διάφορων αραβικών και ισλαμιστικών οργανώσεων για την κατάληψη αυτής της πόλης.

Μετά την επίτευξη αυτού του στόχου, η Άγκυρα θα στρέψει το βλέμμα της προς την Ιντλίμπ.

Στην περίπτωση της Ιντλίμπ, η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τον ρωσικό στρατό.

Στην Άγκυρα επικρατεί η άποψη ότι Τουρκία και ΗΠΑ οδεύουν προς μια νέα αναμέτρηση στην Μεσοποταμία, n οποία θα κρίνει το μέλλον της συνεργασίας της Άγκυρας με τους δυτικούς συμμάχους της.

Τουρκικές πηγές τονίζουν ομόφωνα ότι το κουρδικό ζήτημα αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της Άγκυρας και σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιλέξουν να αγνοήσουν αυτή την πραγματικότητα οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Δύσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλη αναμέτρηση.


Δείτε το χάρτη της βορειοδυτικής Συρίας:

Το κίτρινο βέλος δείχνει το σημείο από όπου οι Τούρκοι εφοδιάζουν τους ισλαμιστές που ελέγχουν στην Ιντλίμπ και αμφισβητούν την κυριαρχία της Αλ Κάιντα.

Google+ Followers

Συνεργαζόμενα Blogs