Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Independent για Κάρολο: Η πρώην και η μαμά του είχαν δίκιο... Άχρηστος


Στον απόηχο του αμφιλεγόμενου ντοκιμαντερ με την πριγκίπισσα Νταϊανα να εκμυστηρεύεται ...
χίλια μύρια για τον Κάρολο το γάμο τους το σεξ και τις συμβουλές της πεθεράς της, ο Σον Ο' Γκρέιντι είναι δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Independent 




σε άρθρο του θέτει το μείζον ερώτημα για τους Βρετανούς: Θέλουμε αλήθεια τον Κάρολο βασιλιά και την Καμίλα βασίλισσα; 

Μέσα σε ένα εξαιρετικά γλαφυρό άρθρο απαντάει με τα λόγια της πρώην συζύγου και της μαμάς του Καρόλου! 


Το άρθρο του Σον Ο Γκρέιντι 

Έπραξε, άραγε, σωστά το Channel 4 να βγάλει στον αέρα τα διάσημα βίντεο της πριγκίπισσας Νταϊάνα στα οποία μιλούσε με ειλικρίνεια – και ιδιωτικά- για τη ζωή της; Η ρεαλιστική απάντηση σε αυτό πρέπει να είναι, σε τελική ανάλυση, ναι. Αποτέλεσαν παραβίαση της ιδιωτικότητας, η απόκτησή τους θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα και κλοπή, πλήττουν τη μοναρχία ως θεσμό και πληγώνουν όλους όσους βρίσκονται εν ζωή.

Όλα αυτά ισχύουν, αλλά και πάλι, εάν δεν είχαν δημοσιοποιηθεί, οι συνωμοσιολόγοι γρήγορα θα έπιαναν δουλειά, υποστηρίζοντας ίσως ότι υποκρύπτονται από ένα σκιώδες καθεστώς διότι υποστήριξαν κάποιες από τις πιο τρελές ιδέες για συνωμοσίες για το θάνατό της, το Fiat Uno που διέφυγε και τον υποτιθέμενο πανίσχυρο και μοχθηρό Δούκα του Εδιμβούργου.

Η απλή αλήθεια σε αυτό, παρεμπιπτόντως, είναι ότι η Mercedes-Benz S-Class στην οποία επέβαινε η Νταϊάνα σε ένα πραγματικά ασφαλές όχημα από το οποίο θα μπορούσε να επιβιώσει εάν είχε απλά φορέσει τη ζώνη της, μια ενέργεια που οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούσαν να είχαν προβλέψει.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μάθαμε στην ουσία κάτι καινούργιο για την Πριγκίπισσα του Λαού, τον σύζυγό της, την ερωμένη του ή τους αθώους γιους της που δεν γνωρίζαμε ήδη. Όλα είναι εκεί: η αίσθηση που προκαλούσε η Lady Di, ο παραμυθένιος γάμος, αυτός που δήλωνε «ό,τι κι αν σημαίνει ερωτευμένος», η Καμίλα που κυνηγούσε αλεπούδες, τα πάντα. Οι δεύτεροι ρόλοι: η Φέργκι, ο Άντριου Μόσιον, ο Τζέιμς Χιούιτ, ο Μπάρι Μάνακι, ο Τζόναθαν Ντίμπλεμπι, ο Άντριου Πάρκερ-Μπόουλς, μερικοί αυλικοί.

Σε μια συνεχή κάλυψη από τον Τύπο και στην ίδια προβολή των βίντεο, μάθαμε λίγο πιο ιδιαίτερες λεπτομέρειες απ’ ό,τι χρειαζόμασταν ή θέλαμε για την ερωτική ζωή του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας. Μάθαμε επίσης ότι η αίσθηση του Καρόλου για το τι δικαιούται είναι πραγματικά βασιλική – «Αρνούμαι να είμαι ο μοναδικός πρίγκιπας της Ουαλίας που δεν είχε ποτέ ερωμένη».

Η Νταϊάνα ήταν εξυπνότερη και πιο πνευματώδης και με μεγαλύτερη αυτογνωσία απ’ ό,τι άφηνε να διαφανεί ή όπως πιθανόν μαντεύαμε. Ωστόσο, στην πραγματικότητα αφορούσε το μέγεθος της όποιας καινοτομίας. Εκατοντάδες βιβλία, άρθρα εφημερίδων και τηλεοπτικές εκπομπές αφιερώθηκαν στο δυστυχισμένο γάμο και κάποιοι από εμάς είχαν ακούσει υπεραρκετά για αυτό πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Ήταν κουτσομπολιό, συναρπαστικό, ενδιαφέρον για πολλούς, αλλά και πάλι κουτσομπολιό. Εκτός από ένα αρκετά σημαντικό πράγμα: την ερώτηση για τον Κάρολο.

Το μόνο αμυδρά σημαντικό, από θεσμική άποψη, σχόλιο που άκουσα στις δύο σχεδόν ώρες του ντοκιμαντέρ ήταν η κουβέντα που είχε η Νταϊάνα με τη βασίλισσα για το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόταν: «Πήγα στη βασίλισσα, κλαίγοντας και της είπα: ‘Τι πρέπει να κάνω;’ και εκείνη απάντησε: ‘Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνεις, ο Κάρολος είναι πραγματικά άχρηστος». «Και αυτό ήταν, αυτή ήταν η βοήθεια».

Βοήθεια ή όχι, πρόδωσε τι πραγματικά πιστεύει η Ελισάβετ η Β’ για την ικανότητα του γιου της να γίνει βασιλιάς και επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, αναλαμβάνοντας ρόλους ως αρχηγός κράτους σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, Τζαμάικα, Γρενάδα, Παπούα Νέα Γουινέα, Νησιά Σολομώντα, Τουβαλού, Σάντα Λουτσία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Μπελίζ, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και Άγιος Χριστόφορος και Νέβις.

Διότι οι Βρετανοί, και οι υπόλοιποι, αρχίζουν να καταλαβαίνουν πώς θα είναι η ζωή μετά την Ελισάβετ. Θέλουμε για βασιλιά τον Κάρολο; Θέλουμε την Καμίλα βασίλισσα; Θέλουν αυτά τα μακρινά βασίλεια και οι επικράτειες αυτό το ζευγάρι; Είχε δίκιο η Νταϊάνα όταν έλεγε ότι εκείνος δεν είναι κατάλληλος για το ανώτατο αξίωμα, υποδηλώνοντας ότι ο Ουίλιαμ, κατά το ήμισυ ένας Σπένσερ, θα έπρεπε κάπως να αναλάβει;

Πίσω στη δεκαετία του ΄80, όταν το show Κάρολος και η Νταϊάνα ήταν στις δόξες του και εξωτερικά ήταν το ιδανικό λαμπερό ζευγάρι, υπήρχε ενθουσιώδης συζήτηση, απίθανη σήμερα, για την βασίλισσα να παραιτείται υπέρ του νεαρού ζευγαριού, του Ουίλς και της Κέιτ θα έλεγε κανείς στις μέρες μας.

Υπάρχουν υποψίες ότι η βασίλισσα δεν ήταν έτοιμη γι΄αυτό, διότι έπαιρνε στα σοβαρά τους όρκους της και τα σχετικά, αλλά ίσως συνειδητοποιώντας τι υπάρχει πίσω από τη βιτρίνα του γάμου της Ουαλίας και τι υπάρχει πίσω από τα πεταχτά σαν χερούλια κανάτας αυτιά του μεγαλύτερου γιου της ...Ακόμη και τώρα, στην δέκατη δεκαετία της ζωής της, φαίνεται διστακτική να του επιτρέψει να κάνει οτιδήποτε κάπως υπεύθυνο.

Εν ευθέτω χρόνω, και εάν δεν συμβεί κάτι απροσδόκητο, θα έχουμε τον Κάρολο ΙΙΙ είτε μας αρέσει είτε όχι. Αυτή είναι η φύση του τέρατος της κληρονομικής διαδοχής. Κάθε τόσο μας φέρνει ένα διαμάντι -Ελισάβετ ΙΙ, Γεώργιος VI, Βικτωρία, και μερικές φορές φέρνει κάποιον εγωπαθή, κακομαθημένο τύπο - Εδουάρδος VIII, Γεώργιος IV, Κάρολος Ι (τι αστείο, και οι τρεις πρίγκιπες της Ουαλίας).

Με το Brexit να διχάζει τη χώρα και την Σκωτία να απειλεί με απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο, χρειαζόμαστε μία μοναρχία που να μπορεί να εκπροσωπήσει την ίδια τη χώρα. Την έχουμε τώρα. Θα την έχουμε και με τον Κάρολο βασιλιά;

Πόσο καλύτερα θα ήταν όλα αν ο Κάρολος είχε αγαπήσει την Νταϊνα, εάν είχαν μείνει μαζί, εάν ήταν τώρα έτοιμοι να γίνουν βασιλιάς και βασίλισσα, πόσο δημοφιλείς θα ήταν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό! Ηταν, όπως είπε η Νταϊάνα, «φοβερή ομάδα» στον δημόσιο χώρο, διότι εκείνη έπαιζε το συναισθηματικό κομμάτι που δεν μπορούσε αυτός να παίξει. Εκείνη χάθηκε χωρίς να αποκτήσει τον βασιλικό της ρόλο, σαν τον ... που κάνει όλο το φιλανθρωπικό έργο και τις δημόσιες εμφανίσεις, αλλά χωρίς πραγματικό στάτους. Εκείνος δεν επανέκτησε ποτέ τη δημοτικότητά του.

Τι απώλεια ήταν εκείνη και πόσο ανόητος ήταν αυτός. Η πρώην σύζυγός του και η μαμά του είχαν δίκιο γι΄αυτόν: άχρηστος

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs