Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017

Ισπανία: Ποια είναι η 46χρονη νομικός που αναλαμβάνει τα «ηνία» της Καταλονίας; (φωτό)


Η διακυβέρνηση της Καταλονίας ανατέθηκε σε γυναικεία χέρια και συγκεκριμένα στην 46χρονη Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αντιπρόεδρο της ισπανικής βουλής,επέλεξε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι για να διοικήσει προσωρινά την επαρχία, μετά την αποπομπή του ηγέτη της, Κάρλες Πουτζδεμόντ.
Το 2016, σε άρθρο της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», η Σοράγια ήταν η πιο ισχυρή γυναίκα της Ισπανίας και μία από τις γυναίκες στην Eυρώπη με την μεγαλύτερη επιρροή.

Η Σοράγια, το «δεξί χέρι» του Ραχόι, θεωρείται ικανή πολιτικός αν και δεν διακρίνεται για την ρητορική της δεινότητα. 

Είναι αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης από το 2011,από την... ώρα που εξελέγη που ο Ραχόι στην πρωθυπουργία.


Γεννήθηκε το 1971 στο Βαγιαδολίδ και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της πόλης. Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή, σε μια αναμέτρηση που κατέληξε σε ήττα για το Λαϊκό Κόμμα.

Το κόμμα επέστρεψε στην εξουσία το 2011 και η Σοράγια, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε γίνει μητέρα, ανέλαβε το ρόλο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου.

Εκείνη την εποχή είχε σχολιαστεί το γεγονός ότι επέστρεψε στα εργασιακά της καθήκοντα έντεκα ημέρες μετά τη γέννηση του γιου της.

Στις κυβερνήσεις Ραχόι έχει αναλάβει διαδοχικά το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Υγείας. Εκτός από αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης,πέρυσι τον Νοέμβριο ανέλαβε το υπουργείο Περιφερειακών Διοικήσεων, θέση που αφορά την καταλανική κρίση. 


Google+ Followers