Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Σύγκρουση κορυφής σήμερα στην Βουλή


Ενώπιος ενωπίω θα βρεθούν σήμερα στη Βουλή Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού». ...




Η απευθείας αντιπαράθεσή τους για το θέμα της δημόσιας ασφάλειας αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο διάλογος ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γινόταν το τελευταίο διάστημα μέσω... παράλληλων μονολόγων, οι οποίοι, πάντως, έχουν άρωμα από προεκλογική περίοδο.

Σε ό,τι αφορά την πλευρά του Μαξίμου, συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναφέρουν πως επενδύει πολιτικά στη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία, επιχειρώντας να αντιστρέψει τις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρούσε έως σήμερα το πεδίο της δημόσιας ασφάλειας ως προνομιακό για άσκηση αντιπολίτευσης. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι επιτυχίες της Αστυνομίας την τελευταία εβδομάδα - για τις οποίες ο αρχηγός της ΝΔ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον αρχηγό της ΕΛΑΣ - αποτελούν έμπρακτη απάντηση στη ΝΔ και ακυρώνουν τους ισχυρισμούς της για γενικευμένο κλίμα ανομίας και ανασφάλειας στην κοινωνία. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να αναφερθεί στις υποθέσεις Αυγενάκη και Siemens, επιχειρώντας να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη και να του ζητήσει απαντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει μάλιστα λόγο για «ανομία της ΝΔ», απαντώντας έτσι στα όσα τού καταλογίζει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αντιπαράθεση αυτή αποτελεί ούτως ή άλλως πρόβα μετωπικής σύγκρουσης για κυβέρνηση και ΝΔ και προσωπικά για τους δύο αρχηγούς. Ειδικά για τον κ. Τσίπρα, εγκαινιάζει τη νέα περίοδο πόλωσης και υψηλών τόνων που θα χρησιμοποιήσει απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της, οδηγώντας μέσα από μία μικρότερη ή μεγαλύτερη περίοδο στις κάλπες - ανάλογα δηλαδή με το χρόνο που εκείνος θα επιλέξει να στηθούν. Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτή την περίοδο είναι να μιλά για «αμαρτίες» του παρελθόντος και να επιρρίπτει ευθύνες για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας στην πλευρά της ΝΔ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις της, σε αντίστιξη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία - κατά τον Πρωθυπουργό και τα στελέχη του - είναι αυτή που με τις πρωτοβουλίες της οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων και εν τέλει στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ούτως ή άλλως ότι το δικό τους προνομιακό πεδίο είναι η κοινωνική ατζέντα, την οποία τις τελευταίες ημέρες έχει αναδείξει και η ΝΔ, σύμφωνα με τον πρόεδρό της. Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στη διανομή και τους τελικούς δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος και εν γένει πολιτικές με αριστερό και φιλολαϊκό πρόσημο, καθώς στο Μαξίμου εκτιμούν πως μόνον εάν κατορθώσουν να αποκαταστήσουν την επαφή τους με την κοινωνία έχουν ελπίδες να ανατρέψουν την εικόνα των δημοσκοπήσεων και να αξιοποιήσουν το εύρημα των φθινοπωρινών ερευνών ότι η ΝΔ δεν «τσιμπάει», παρά το προβάδισμά της. Εξ ου και ο κ. Τσίπρας έχει εισέλθει αυτοβούλως σε μια άτυπη και μακρά προεκλογική περίοδο, με τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια ή άλλες εμφανίσεις και ομιλίες του στην Αθήνα και την επαρχία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μάλιστα το γεγονός ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για ροπή της ΝΔ προς την ακροδεξιά και «χτυπούν» κυρίως τον Άδωνι Γεωργιάδη, λόγω του θεσμικού του ρόλου ως αντιπροέδρου, επιλέγοντας την ίδια ώρα μια πιο προσεκτική στάση απέναντι στους μετριοπαθείς της ΝΔ και αυτό που ονομάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ «καραμανλική» πτέρυγα. Όχι μόνο λόγω των καλών προσωπικών σχέσεων που χαρακτηρίζουν στελέχη των δύο πλευρών, αλλά και διότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει εκλογικά στο «μεσαίο χώρο», για να μπορέσει να αυξήσει τη συσπείρωσή του και άρα τα ποσοστά του.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs