Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Ερντογάν: Μεγάλη καταστροφή η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ


Σε μαραθώνιο τηλεφωνικής διπλωματίας έχει επιδοθεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...
, προκειμένου να αποτρέψει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.




Ο Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Νατζίπ Ραζάκ, τον πρόεδρο της Τυνησίας Αλ–Μπέτζι Καίντ και τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί.

Ο Τούρκος πρόεδρος στις τηλεφωνικές συνομιλίες υπογράμμισε ρητά ότι η πρωτοβουλία της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα σημάνει μεγάλη καταστροφή για τις διαπραγματεύσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας επίλυσης του μεσανατολικού ζητήματος, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν τόνισε ότι για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή πρέπει να αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των ορίων του 1967.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η προσάρτηση της Ιερουσαλήμ, την οποία έκανε το Ισραήλ το 1980, απορρίφθηκε από τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη και επισήμανε ότι η Ιερουσαλήμ, μια ιερή πόλη για τους μουσουλμάνους, είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τις μουσουλμανικές χώρες.

Στις συνομιλίες τόνισε ότι κάθε πρωτοβουλία για αλλαγή του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ θα αντιμετωπιστεί με έντονη αντίδραση του ισλαμικού κόσμου και θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs