Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

Eurogroup: Ένταση μεταξύ Τσακαλώτου-Ντράγκι για τους πλειστηριασμούς


Αντιπαράθεση για τη λειτουργία του τρόπου που θα διεξάγονται οι πλειστηριασμοί στην Ελλάδα...
είχαν, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο Μάριο Ντράγκι, η άποψη του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία, υποστήριξε κατά την διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα, ότι ο τρόπος λειτουργίας των πλειστηριασμών πρέπει να είναι εύρυθμος και αποτελεσματικός ώστε να βρίσκεται στα πλαίσια των στόχων του προγράμματος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να είναι πιο λεπτομερής και να πει τι ακριβώς εννοεί π.χ. πόσοι πλειστηριασμοί την ημέρα και πόσα έσοδα, υπερασπιζόμενος τον τρόπο που κατάρτισε το ελληνικό ΥΠΟΙΚ.

Ο Μάριο Ντράγκι που προσπάθησε να αποκλιμακώσει τη ένταση, ενώ κατά τις ελληνικές πηγές, μια τοποθέτηση του προέδρου της ΕΚΤ μπορεί να επηρεάσει και τους υπόλοιπους και δίνεται η εντύπωση ότι αυτή είναι άποψη της ΕΚΤ και μόνο.

Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για τους οποίους θεωρείται και το βασικότερο από τα προαπαιτούμενα σημειώνεται πως υπάρχει σταδιακή πρόοδος αλλά η γεωγραφική κάλυψη είναι μέτρια.

Μετά το πράσινο φως από το Euroworking Group θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές συνεδριάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών μελών με την Γερμανία όμως να είναι αδύνατο να εγκρίνει την εκταμίευση πριν από τις 14 Μαρτίου καθώς δεν έχει ακόμη συσταθεί η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.

«Τεχνικής φύσης» χαρακτηρίζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τα όσα απομένουν να γίνουν για την υλοποίηση των δύο τελευταίων προαπαιτουμένων, η ολοκλήρωση των οποίων θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης.

Google+ Followers