Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Ισόβια κάθειρξη για τον 18χρονο βομβιστή στο λονδρέζικο μετρό


Ο δράστης της επίθεσης στον σταθμό Πάρσονς Γκριν του λονδρέζικου μετρό, ένας 18χρονος Ιρανικός που είχε ...
ζητήσει άσυλο στη Βρετανία, καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη.




Ο Άχμεντ Χάσαν είχε κριθεί ένοχος στις 16 Μαρτίου για απόπειρα δολοφονίας. Σήμερα, παρέμεινε απαθής με το άκουσμα της ποινής που του επιβλήθηκε. Θα πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον 34 χρόνια ώστε να έχει δικαίωμα να αποφυλακιστεί υπό όρους.

«Ήσασταν αποφασισμένος να προκαλέσετε όσο το δυνατόν περισσότερους θανάτους» είπε ο δικαστής Τσαρλς Χάντον-Κέιβ, απευθυνόμενος στον 18χρονο. Εξήγησε ότι τα κίνητρά του ήταν πολλαπλά: είχε επηρεαστεί από τον εξτρεμισμό του Ισλαμικού Κράτους, μισούσε βαθιά το Ηνωμένο Βασίλειο, ήθελε να εκδικηθεί τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, τους οποίους κατηγορούσε για τον θάνατο του πατέρα του στο Ιράκ και ήταν εξοργισμένος για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς από τις δυτικές δυνάμεις.

Ο Ιρακινός, που σύμφωνα με τις αρχές είναι μεγαλύτερος από την ηλικία των 18 που δηλώνει αλλά μικρότερος από 21, έφτασε παράτυπα στη Βρετανία το 2015 και είχε δηλώσει ότι έζησε τρεις μήνες σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους. Ήταν άριστος μαθητής και μάλιστα είχε κερδίσει το βραβείο του "μαθητή της χρονιάς" στο σχολείο όπου φοιτούσε.

Στις 15 Σεπτεμβρίου πέρσι ο νεαρός έφυγε από το σπίτι όπου διέμενε, στο Σάνμπερι-ον-Τέιμς, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, και κατευθύνθηκε στον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό κρατώντας μια σακούλα του σούπερ-μάρκετ όπου είχε κρύψει τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.


Η βόμβα, που περιείχε την εκρηκτική ύλη TATP (την αποκαλούμενη και «Μητέρα του Σατανά») καθώς και δύο κιλά καρφιά, κατσαβίδια, μαχαίρια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα), εξερράγη στον σταθμό Πάρσονς Γκριν, σε έναν συρμό όπου επέβαιναν 93 άνθρωποι. Επειδή δεν εξερράγη πλήρως σημειώθηκαν μόνο μικροτραυματισμοί.

Ο Χάσαν συνελήφθη την επόμενη ημέρα στο Ντόβερ, ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη Βρετανία. Στους αστυνομικούς παραδέχτηκε ότι είχε κατασκευάσει τη βόμβα αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν σκόπευε να σκοτώσει κανέναν και ήθελε μόνο να τραβήξει την προσοχή στο άτομό του.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs