Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Υπέρ της αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους και η Γαλλική γερουσία

Λίγες ημέρες μετά την Εθνοσυνέλευση, η Γερουσία, το έτερο σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου, ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα μη δεσμευτικού χαρακτήρα με το οποίο... ζητάει την αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού κράτους από τη Γαλλία και «μία επανάληψη χωρίς καθυστέρηση» των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών – Παλαιστινίων.

Η συμβολική πρόταση που υπερψήφισαν οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές, εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία, με 153 ψήφους υπέρ έναντι 146 ψήφων κατά. Γερουσιαστές του κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και κεντρώοι γερουσιαστές στήριξαν επίσης την πρόταση.

Για τον Σοσιαλιστή πολιτικό που συνέταξε αυτό το ψήφισμα, τον Ζιλμπέρ Ροζέ, η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού Κράτους αποτελεί «το πρώτο βήμα για μία ισότιμη σχέση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων» και «την εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την έναρξη πραγματικών διαπραγματεύσεων».

«Η χώρα μας πρέπει να υπενθυμίσει ότι η διένεξη μεταξύ Ισραηλινών – Παλαιστινίων δεν είναι ένας θρησκευτικός πόλεμος, είναι μια εδαφική διένεξη» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο πραγματική πηγή της διένεξης αυτής είναι «μία παράνομη ανακατανομή εδαφών μεταξύ των δύο λαών» επισήμανε η γερουσιάστρια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελιάν Ασασί.

Η αντιπολίτευση εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία σε αυτόν τον τομέα επαφίεται στην κυβέρνηση.

«Το Κοινοβούλιο δεν ελέγχει ούτε το χρονοδιάγραμμα ούτε την πορεία των διαπραγματεύσεων» είπε ο γερουσιαστής του UMP Κριστιάν Καμπό ενώ προσέθεσε ότι «οι Παλαιστίνιοι αξίζουν περισσότερα από μια αναγνώριση στα χαρτιά».

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ υπενθύμισε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να διοργανώσει μια διεθνή σύνοδο.

«Η Γαλλία είναι έτοιμη να πάρει την πρωτοβουλία (για τη διοργάνωση) αυτής της συνόδου» τόνισε.

«Τι θα γίνει εάν αυτό δεν προχωρήσει; Πρέπει η Γαλλία να αναλάβει τις ευθύνες της αναγνωρίζοντας ένα Κράτος της Παλαιστίνης» επισήμανε.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο