Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Το Παρίσι επιμένει στο διορισμό γκέι πρέσβη στο Βατικανό

«Ουδέν σχόλιον» επισήμως από την Αγία Έδρα, αλλά το θέμα εκκρεμεί επί τρεις μήνες.

Στην πρόταση της για διορισμό του... Λορέν Στεφανίνι πρέσβη στο Βατικανό, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, εμμένει η γαλλική κυβέρνηση όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ. Η Γαλλία και το Βατικανό έχουν εμπλακεί εδώ και τρεις μήνες σε διπλωματική διελκυστίνδα για τον νέο πρέσβη στην Αγία Έδρα τον οποίο επέλεξε το Παρίσι.

«Η Γαλλία έκανε την επιλογή να έχει έναν πρεσβευτή στο Βατικανό. Η επιλογή αυτή αφορούσε τον κ. Στεφανινί και αυτή παραμένει η πρόταση της Γαλλίας», δήλωσε ο Στεφάν Λε Φολ, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς η ομοφυλοφιλία του διπλωμάτη αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης ως αιτία της εμπλοκής.

«Διεξάγονται συνομιλίες. Κάθε διορισμός πρεσβευτή πρέπει να συμφωνηθεί εκεί όπου διορίζεται (…) αναμένουμε την απάντηση του Βατικανού. Όμως η θέση της Γαλλίας δεν αλλάζει, προτείναμε τον κ. Στεφανινί ως πρεσβευτή στο Βατικανό», επέμεινε ο υπουργός ο οποίος ανήκει στο περιβάλλον του αρχηγού του κράτους.

Ο Λοράν Στεφανινί, 55 ετών, δεν έκρυψε ποτέ την ομοφυλοφιλία του. «Ο Λοράν Στεφανινί είναι ένας από τους καλύτερους διπλωμάτες μας, αυτός είναι ο λόγος του διορισμού του. Αναμένουμε την απάντηση στο αίτημα συμφωνίας», είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη το Ελιζέ, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την πλευρά της, η Αγία Έδρα αρνήθηκε κάθε σχόλιο μετά την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης ότι επιμένει στην επιλογή ενός ομοφυλόφιλου διπλωμάτη ως πρεσβευτή στο Βατικανό, μία απόφαση στην οποία το Βατικανό δεν έχει απαντήσει θετικά.

«Το θέμα αυτό δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο, επειδή αυτό αφορά αυστηρά τις σχέσεις μεταξύ κρατών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, ο ιερέας Φεντερίκο Λομπάρντι, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ιταλική εφημερίδα Il Messagero περιγράφει τον 55χρονο διπλωμάτη ως «καθολικό, πολύ καλλιεργημένο και απόλυτα διακριτικό», αλλά η La Stampa διευκρινίζει ότι η θετική στάση του Στεφανίνι στο γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων – και όχι ο σεξουαλικός του προσανατολισμός- πιθανότατα είναι η εστία του προβλήματος για το Βατικανό, ώστε να μη δίνει το πράσινο φως.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο