Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Εξερευνώντας τα μονοπάτια του ουρανού στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου


«Εξερευνώντας τα μονοπάτια του ουρανού στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου». Αυτό ήταν το θέμα της ξεχωριστής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από το...
Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου στον Ελαφότοπο Ζαγορίου.

Η διοργάνωση είχε στόχο τη γνωριμία με έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του Ζαγορίου, την ενημέρωση για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και παράλληλα την επαφή με την αστρονομία και τον σκοτεινό ουρανό οποίος αποτελεί ένα μεγαλοπρεπές, αλλά συνήθως άγνωστο στο ευρύ κοινό πεδίο φύσης και πολιτισμού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του Ελαφοτόπου και μια περιήγηση εντός του οικισμού, περιδιαβαίνοντας τα όμορφα καλντερίμια και θαυμάζοντας τη μοναδική αρχιτεκτονική των κτισμάτων του.

Η επίσκεψη στο Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και η ξενάγηση από τον ιδρυτή του Μιχάλη Οικονομίδη ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους καθώς αποτελεί ένα χώρο όπου παρουσιάζονται τα χρηστικά εργαλεία πολλών χειρωνακτικών παραδοσιακών επαγγελμάτων. Στη συνέχεια στην πλατεία του οικισμού ο πρόεδρος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Γιώργος Μαλλίνης πραγματοποίησε παρουσίαση για την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και τις δράσεις του Φορέα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ενημερωτικού ντοκιμαντέρ για την αστρονομία, ενώ μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν με τηλεσκόπια, υπό την καθοδήγηση των μελών της Ομάδας Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων, πλανήτες όπως ο Κρόνος, καθώς και άλλα ουράνια σώματα.

Η διοργάνωση έγινε με τη συνεργασία με του Αθλητικού Ομίλου Ελαφοτόπου και την Ομάδα Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Διατήρηση και Προστασία της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο