Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Μετέφερε πρόσφυγες με το αυτοκίνητό της και καταδικάστηκε για «λαθραία διακίνηση»


«Σε μένα φάνηκε σαν να παίρνω ανθρώπους που έκαναν οτοστόπ», είπε στην απολογία της η ....
Τσόρνινγκ Άντερσεν

Μια γνωστή μυθιστοριογράφος, πανεπιστημιακός και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών, η οποία μετέφερε με το αυτοκίνητό της μια οικογένεια Σύρων στο αποκορύφωμα της περσινής κρίσης των προσφύγων, κρίθηκε σήμερα ένοχη στην κατηγορία περί λαθραίας διακίνησης ανθρώπων από δικαστήριο της Δανίας.

Τόσο στη Λίσμπετ Τσόρνινγκ Άντερσεν όσο και στον σύζυγό της Μίχαελ Λίντχολμ, δημοσιογράφο και δοκιμιογράφο, επιβλήθηκε από το δικαστήριο η καταβολή ενός χρηματικού προστίμου ύψους 22.250 κορόνων Δανίας (περίπου 3.000 ευρώ) βάσει του νόμου περί αλλοδαπών, ο οποίος απαγορεύει στους Δανούς πολίτες να προσφέρουν μεταφορά σε πρόσωπα τα οποία δεν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα.


Η Τσόρνινγκ Άντερσεν -πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Δανίας για τα Παιδιά- μετέφερε με το αυτοκίνητό της μια εξαμελή οικογένεια Σύρων στο σπίτι της, εν μέσω της έλευσης εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία στη Δανία, τον Σεπτέμβριο πέρσι.

Το ζευγάρι πρόσφερε στην οικογένεια καφέ και κέικ στο σπίτι του στην Κοπεγχάγη, πριν ο Λίντχολμ πάει τους Σύρους πρόσφυγες σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου είχαν την πρόθεση να αναχωρήσουν για τη Σουηδία, σύμφωνα με ΜΜΕ της Δανίας. Τους αγόρασε τα εισιτήρια.

«Σε μένα φάνηκε σαν να παίρνω ανθρώπους που έκαναν οτοστόπ», είπε στην απολογία της η Τσόρνινγκ Άντερσεν. «Κανένας δεν θα σκεφτόταν να ζητήσει χαρτιά», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Στη δική του απολογία, ο Λίντχολμ εξήγησε ότι πήρε την προφύλαξη να τηλεφωνήσει στην αστυνομία και να ρωτήσει εάν αυτό που ήθελε να κάνει ήταν νόμιμο. «Ο αξιωματικός υπηρεσίας μου είπε πως αυτή ήταν μια πολύ καλή ερώτηση, αλλά δεν μπορούσε να απαντήσει».

«Ήταν η λάθος απόφαση από μέρους του δικαστή. Αφού δεν άλλαξαν χέρια χρήματα, αυτό δεν μπορούσε να θεωρηθεί εμπορία ανθρώπων, βάσει του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της διακίνησης μεταναστών», τόνισε ο συνήγορος του ζευγαριού, ο Μπγιορν Έλμκουιστ, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Δανία, όπως και η γειτονική Σουηδία και πολλές ακόμη χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέβαλε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της αντιδρώντας στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.

Η Τσόρνινγκ Άντερσεν και ο Λίντχολμ αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης.

Συνολικά 279 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, αντιμετωπίζουν διώξεις για παρόμοιες υποθέσεις στη Δανία, για τη μεταφορά δηλαδή προσφύγων και μεταναστών από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως τον Φεβρουάριο του 2016. Οι διώξεις που είχαν ασκηθεί για τέτοιου είδους υποθέσεις το 2014 ήταν 140.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs