Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Αν δακρύζεις χωρίς λόγο δες τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό


Όταν η αυξημένη έκκριση δακρύων δεν είναι αντανακλαστική, δηλαδή...
δεν οφείλεται στη συναισθηματική φόρτιση ή σε ερεθισμό λόγω ξένου σώματος στα μάτια, το πρόβλημα εντοπίζεται στις παρακάτω αιτίες:

* Σε αποφραγμένο δακρυϊκό πόρο ή δακρυοκυστίτιδα (φλεγμονή του δακρυϊκού σάκου): Συμβαίνει εξαιτίας φλεγμονών στα βλέφαρα, ενώ σπανιότερα παρατηρείται στα μωρά, όταν ο δακρυϊκός πόρος δεν αναπτύσσεται επαρκώς ή είναι εκ γενετής αποφραγμένος.

* Στην ξηροφθαλμία: Όσο και αν ακούγεται παράξενο, το πρώτο σύμπτωμα της ξηροφθαλμίας είναι η υπερέκκριση δακρύων.

* Σε μολύνσεις από ιούς και άλλα μικρόβια και στην έκθεση σε αλλεργιογόνα (π.χ. στη γύρη).




* Σε παθήσεις του θυρεοειδούς και κυρίως στον υπερθυρεοειδισμό, που προκαλεί εξόφθαλμο: Στον εξόφθαλμο (υπερβολικά γουρλωμένα μάτια) ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού είναι περισσότερο εκτεθειμένος, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται αυτόματα ένας αντανακλαστικός μηχανισμός παραγωγής δακρύων για να προστατευθεί το μάτι.

* Σε αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα).

* Σε διαθλαστικά προβλήματα όρασης: Η επίμονη προσπάθεια εστίασης, λόγω θολής όρασης, αυξάνει τη ροή των δακρύων. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές δακρύρροιες αντιμετωπίζονται με διορθωτικά γυαλιά.

* Στη χρόνια χρήση φακών επαφής: Δημιουργεί χρόνια αλλεργική επιπεφυκίτιδα, που αλλοιώνει την ποιότητα των δακρύων και παράλληλα αυξομειώνει την έκκρισή τους.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο