Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Τροφική δηλητηρίαση: Πόσες μέρες διαρκούν τα συμπτώματα


Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια πολύ συχνή κατάσταση που προκαλείται από την...
κατανάλωση φαγητού το οποίο έχει μολυνθεί με βλαβερούς παθογόνους παράγοντες.
Τα βακτήρια, οι ιοί και τα παράσιτα που προκαλούν την τροφική δηλητηρίαση προσβάλλουν κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα, γι’ αυτό και τα συνηθέστερα συμπτώματα της δηλητηρίασης είναι η ναυτία, οι κράμπες στην κοιλιά, η διάρροια και ο εμετός.

Η χρονική στιγμή της εμφάνισης καθώς και η διάρκεια των συμπτωμάτων της τροφικής δηλητηρίασης εξαρτώνται από το συγκεκριμένο μικροοργανισμό που την προκάλεσε.


- Δηλητηρίαση από νοροϊό

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης (ναυτία, εμετός, διάρροια, στομαχόπονος, κράμπες στην κοιλιά, πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, κόπωση) εμφανίζονται 12-48 ώρες από την έκθεση στον ιό και υποχωρούν μέσα σε μερικές μέρες.

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για τη δηλητηρίαση από νοροϊό. Αντιμετωπίζεται με την επαρκή ξεκούραση, την ενυδάτωση και τη λήψη συμπληρώματος βιταμινών και μετάλλων.


- Δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα προκαλεί κυρίως διάρροια. Άλλα συνήθη συμπτώματα είναι ο πυρετός και ο πόνος στην κοιλιά. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 6-72 ώρες μετά την έκθεση στο βακτήριο (συνηθέστερα μέσα σε 12-36 ώρες) και η διάγνωση γίνεται με δείγμα κοπράνων.

Η ενυδάτωση και η ανάπαυση είναι τα κυριότερα μέσα αντιμετώπισης της δηλητηρίασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν σε 4-7 ημέρες.


- Δηλητηρίαση από κλωστηρίδιο

Το κλωστηρίδιο βρίσκεται κυρίως στο ωμό κρέας (κόκκινο και λευκό). Τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλεί είναι η διάρροια και ο πόνος στην κοιλιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δηλητηρίαση από κλωστηρίδιο δεν συνοδεύεται από πυρετό ή εμετό.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε 6-24 ώρες μετά την έκθεση, κυρίως όμως εκδηλώνονται σε 8-12 ώρες. Η εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι συχνά ξαφνική και υποχωρεί σε 24 ώρες.

Η ανάπαυση και η ενυδάτωση συνήθως αρκούν για να αντιμετωπιστεί γρήγορα η δηλητηρίαση και η αναπλήρωση ηλεκτρολυτών ή η χρήση ορού κρίνεται απαραίτητη μόνο εάν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αφυδάτωσης.


- Δηλητηρίαση από καμπυλοβακτήριο

Το καμπυλοβακτήριο μεταδίδεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πουλερικών ή με την άμεση επαφή με μολυσμένο ζώο. Τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί στον άνθρωπο είναι η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός, ο πυρετός, οι κράμπες στην κοιλιά, ο πονοκέφαλος, η κόπωση και η αφυδάτωση.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 1-10 μέρες μετά την έκθεση. Οι περισσότερες δηλητηριάσεις από καμπυλοβακτήριο είναι ήπιες και υποχωρούν μέσα σε 3-6 ημέρες.


- Δηλητηρίαση από εσερίχια κόλι

Το βακτήριο προκαλεί ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως διάρροια, κράμπες στην κοιλιά, δέκατα, αφυδάτωση, ουρολοίμωξη ή και αναπνευστική λοίμωξη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε 3-4 μέρες από την έκθεση και παρουσιάζουν βελτίωση σε διάστημα 5-7 ημερών.
Πηγή: Medical News Today

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs