Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Γερμανία: Οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν για τον κίνδυνο από τις «νύφες του ISIS» που επιστρέφουν στη χώρα


Μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια της Γερμανίας συνιστούν πολλές από τις «νύφες του ISIS» και τα παιδιά τους που ...
επιστρέφουν στη χώρα, καθώς έχουν εμποτιστεί με την ιδεολογία του τζιχαντισμού, προειδοποιεί ο επικεφαλής των Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV).
Ο Χανς Γκέοργκ Μάασεν υπογράμμισε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αν και δεν είναι μεγάλο το κύμα επιστροφής Γερμανών τζιχαντιστών, οι αρχές της χώρας θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

«Υπάρχουν παιδιά που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου κι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στα “σχολεία” του “Ισλαμικού Κράτους” στις περιοχές που ήλεγχε. Κι αυτό είναι πρόβλημα επειδή πολλά απ’ αυτά τα παιδιά και τους εφήβους μπορούν να αποδειχθούν μερικές φορές επικίνδυνα», δήλωσε.

Όσον αφορά στον επαναπατρισμό γυναικών από περιοχές του «χαλιφάτου» ο Μάασεν προειδοποίησε ότι πολλές «έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό και ταυτίζονται τόσο βαθιά με την ιδεολογία του ISIS, ώστε θα πρέπει να θεωρούνται τζιχαντίστριες.» Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια,  ότι όλες όσες επιστρέφουν είναι έτοιμες να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά «θα πρέπει να τις έχουμε στο ραντάρ μας», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του έρχονται λίγες μέρες μετά τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση στο Βερολίνο μελετά σχέδια επαναπατρισμού των παιδιών Γερμανών μαχητών του ISIS.


Υψηλότερος παρά ποτέ ο κίνδυνος από τους τζιχαντιστές για τη Γερμανία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των γερμανικών Αρχών περίπου 700 ισλαμιστές που ζουν στη χώρα συνιστούν τεράστιο κίνδυνο, καθώς θεωρείται ότι είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν τρομοκρατικά χτυπήματα. Ανάμεσά τους, είπε ο Μάασεν, περιλαμβάνονται και αρκετές γυναίκες.

Από το 2014 που το «Ισλαμικό Κράτος» κατέλαβε μεγάλα εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία, περίπου 950 Γερμανικής καταγωγής τζιχαντιστές πήγαν να ενταχθούν στις τάξεις του, εκ των οποίων το 20% γυναίκες.

Αλλά καθώς το «χαλιφάτο» υφίσταται απανωτές ήττες στα πεδία των μαχών και χάνει το ένα μετά το άλλο τα προπύργιά του, ο αριθμός των Γερμανών τζιχαντιστών που επιστρέφουν στη χώρα τους αναμένεται να αυξηθεί. Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των 950 Γερμανών που πήγαν στη Μέση Ανατολή έχει στο μεταξύ επιστρέψει κι η πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και παιδιά.

«Δεν είδαμε σημαντικές ροές αρρένων μαχητών να επιστρέφουν. Θεωρούμε ότι οι δυτικοί υπήκοοι που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μάχονται με το ISIS, σκοπεύουν να μείνουν εκεί μέχρι το τέλος και μόνον τότε θα γυρίσουν στην Ευρώπη», είπε ο Μάασεν.


Η απειλή του «κυβερνο-χαλιφάτου»

Αν και το «Ισλαμικό Κράτος» βρίσκεται στο χείλος της ολοκληρωτικής στρατιωτικής ήττας στη Μέση Ανατολή, διατηρώντας υπό τον έλεγχό του μόνον ελάχιστους θυλάκους στην έρημο μεταξυ Ιράκ-Συρίας, ο Μάασεν προειδοποιεί ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης απέχει πολύ από το να θεωρείται ότι έχει τελειώσει.

Αν και διαθέτει πλέον λιγότερους μαχητές στη Μέση Ανατολη το ISIS εχει εξελιχθεί σ’ ένα «παγκόσμιο κυβερνο-χαλιφάτο», όπως είπε ο επικεφαλής των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Μάασεν προειδοποίησε επίσης ότι αναμένεται να ενταθεί η προπαγάνδα του «Ισλαμικού Κράτους» σε ευρωπαϊκά κράτη με αποδέκτες «μοναχικούς λύκους» έτοιμους να πυροδοτήσουν έναν «ιερό πόλεμο» στις χώρες τους.

«Τους λένε: “δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις στο Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσεις. Μπορείς να κάνεις τζιχάντ και στην πατρίδα σου», είπε. «Γι’ αυτό και πολλοί απ’ αυτούς που ετοιμάζονταν να πάνε εκεί, αποφάσισαν τελικά να μείνουν...»

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs