Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Πόλεμο κατά της βίας στα παρισινά προάστια κηρύσσει ο Μακρόν [βίντεο]


Tη βία στα γκετοποιημένα παρισινά προάστια ορκίστηκε να πατάξει η γαλλική κυβέρνηση μετά την άγρια επίθεση κατά ...
γυναίκας αστυνομικού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.




Η αστυνομικίνα κι ένας συνάδελφός της βρέθηκαν στο στόχαστρο οργισμένων νεαρών στο προάστιο Chamigny-sur-Marne, σε μια επίθεση που ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε «δειλό και εγκληματικό λυντσάρισμα».

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε κι ένας τρίτος αστυνομικός τη Δευτέρα ενώ ερευνούσε την κλοπή ενός σκούτερ στο προάστιο Aulnay-sous-Bois.

Σ’ ένα πρωτοφανές όργιο βίας νεαροί κάτοικοι υποβαθμισμένων προαστίων έκαψαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πάνω από 1.000 αυτοκίνητα σ’ ολόκληρη τη χώρα.

«Αυτή η κοινωνία της βίας δεν μπορεί να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε οργισμένος ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζεράρ Κολόμπ χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις επιθέσεις κατά αστυνομικών.


Τα επεισόδια στο Champigny-sur-Marne ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί κλήθηκαν να διαλύσουν πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων που προσπαθούσαν να εισβάλουν διά της βίας σε πάρτι που είχε οργανωθεί σε αποθήκη. Έριξαν μάλιστα δακρυγόνα για να σώσουν συναδέλφους τους, που είχαν πέσει στο έδαφος και τους κλωτσούσαν άγρια μανιασμένοι νεαροί.

Βίντεο από την επίθεση κατά της αστυνομικίνας και τις καταστροφές σε αυτοκίνητα κάνουν το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη Γαλλία.

Δύο άτομα κρατούνται ως ύποπτοι για βανδαλισμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν συλληφθεί οι πρωταίτιοι της επίθεσης κατά των αστυνομικών.

Ο Γάλλος πρόεδρος ορκίστηκε ότι οι ένοχοι «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν».



«Αντάρτικο πόλεων»

Συνολικά 1.031 αυτοκίνητα πυρπόλησαν οι ταραξίες στη Γαλλία, την ώρα που υποδεχόταν το νέο έτος, ενώ συνελήφθησαν 510 άτομα.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στα «φτωχοποιημένα, γκετοποιημένα» γαλλικά προάστια.

«Οι γειτονιές αυτές πρέπει να αλλάξουν», είπε ο Κολόμπ. Μετά από διαβούλευση με τις δυνάμεις ασφαλείας πρόκειται να τεθούν τον ερχόμενο μήνα σε εφαρμογή νέα πιλοτικά προγράμματα αστυνόμευσης των περιοχών αυτών.

Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε να αλλάξουν οι νόμοι που αφορούν στην αυτοάμυνα των αστυνομικών καταγγέλλοντας την «ανασφάλεια, που μερικές φορές αγγίζει τα όρια του αντάρτικου πόλεων» σε ορισμένες συνοικίες.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Μακρόν ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της φτώχειας στα υποβαθμισμένα προάστια, μετά την επίθεση που δέχθηκε από επικριτές του ότι είναι «πρόεδρος των πλουσίων» λόγω των περικοπών φόρων που προώθησαν για τα υψηλά εισοδήματα.

Αλλά και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του υποσχέθηκε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένα «μεγάλο κοινωνικό πρότζεκτ» το 2018.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs