Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Το πολυνομοσχέδιο έφερε... μπόνους για την κυβέρνηση


Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, με την οποία σφραγίζεται η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης...
, όχι μόνο δεν είχε απώλειες για την κυβέρνηση, 




παρά τις αναταράξεις που δημιούργησε στον κυβερνητικό συνασπισμό η υπόθεση Ζουράρι. Aλλά επιπλέον έφερε και κέρδη: η διεύρυνση της πλειοψηφίας που είχε καταγραφεί στη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού «μονιμοποιήθηκε», καθώς η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου όχι μόνο έδωσε θετική ψήφο στο πολυνομοσχέδιο, αλλά έγινε και δεκτή με ανοιχτές αγκάλες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Με αποτέλεσμα το κυβερνητικό στρατόπεδο να μετρά εφεξής 154 βουλευτές και συνεχίζει ακάθεκτο, καθώς προσδοκά σε περαιτέρω διεύρυνση.

Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου βρίσκονται και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές ή, κυρίως, βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, για την οποία θεωρούν ότι βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και τα στελέχη της θα κληθούν σύντομα να διαλέξουν εάν θα συστρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ. Επιπλέον, με προσεκτικό τρόπο διαβάζουν στην κυβέρνηση την απουσία από τη χθεσινή ψηφοφορία του Σπύρου Δανέλλη. Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι δεν θέλησε να δημιουργήσει εσωκομματικό ζήτημα, δεδομένου ότι θα ψήφιζε, κόντρα στη γραμμή του Ποταμιού, τη διάταξη για τις απεργίες. Είναι, όμως, κοινό μυστικό ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει σε εξέλιξη ένα παρασκηνιακό πολιτικό «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου, άλλωστε, υπήρξε βουλευτής στα τέλη της δεκαετίας του '90 - όταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν Συνασπισμός.

Κατ' αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι το Μαξίμου επιδιώκει να ξεπεράσει και την εμπλοκή που φαίνεται να υπάρχει με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος σε μια κίνηση που δεν συνηθίζει δεν πήρε χθες το λόγο στη Βουλή και απουσίαζε από τη συζήτηση, πηγαίνοντας μόνο για να δώσει τη θετική ψήφο του στο πολυνομοσχέδιο. Αν και άπαντες, ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς την ερμηνεία των κινήσεων του προέδρου των ΑΝΕΛ, μην αποκλείοντας ακόμη και ένα ακόμη παιχνίδι του εν γνώσει του Μαξίμου, λόγω και των εξελίξεων στο Σκοπιανό, φαινομενικά τουλάχιστον η μέχρι σήμερα άριστη σχέση των δύο πλευρών δείχνει να έχει διαταραχθεί. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα αναζητήσουν πάντως σημείο επαφής σήμερα, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την τύχη του Κώστα Ζουράρι, αφού ο πρωθυπουργός δεν πήρε χθες την απόφασή του για το αν θα κάνει ή όχι αποδεκτή την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας.

Το επικρατέστερο σενάριο εξακολουθεί να είναι αυτό της αποδοχής της παραίτησης του κ. Ζουράρι, ενώ εξακολουθεί να προβάλλει ως λύση να παραμείνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα κενή η θέση. Για πόσο; Πιθανότατα μέχρι τον ανασχηματισμό, ο οποίος πλέον δεν θ' αργήσει και μπορεί να γίνει αμέσως μετά το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, με το οποίο θα κλείσει οριστικά ο κύκλος της τρίτης αξιολόγησης. Σε μια τέτοια περίπτωση και προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες με τους ΑΝΕΛ, στο υπουργείο Παιδείας θα κατευθυνθεί ένα στέλεχος του κυβερνητικού εταίρου, με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να θεωρείται φαβορί. Εκτός κι αν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό, αλλάζοντας ριζικά τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται πάντως σήμερα από νωρίς το πρωί στην Κύπρο, προκειμένου να πάρει μέρος στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας. Θα επιστρέψει στην Αθήνα αργά το απόγευμα και από εκείνη τη στιγμή και πέρα θα τρέξουν οι εξελίξεις.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs