Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Σαλβίνι: Ας στέλνουν γράμματα μέχρι τα Χριστούγεννα - Τον προϋπολογισμό δεν τον αλλάζουμε


Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι αναφέρθηκε και πάλι στη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ...
απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό.




"Είμαστε εδώ για να βελτιώσουμε τη ζωή των Ιταλών. Νομίζω ότι είναι μια επίθεση η οποία βασίζεται σε προκαταλήψεις", είπε ο Σαλβίνι. Πρόσθεσε, δε, ότι "η κύρια διαφορά εντοπίζεται στην πρόθεση να μειωθεί η συντάξιμη ηλικία, "κάτι που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του 90% των ιταλικών κομμάτων".

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι "όλοι οι προϋπολογισμοί των προηγούμενων κυβερνήσεων αύξησαν το χρέος κατά τριακόσια δισεκατομμύρια ευρώ". Επανάλαβε ότι "πρόκειται για μια επίθεση κατά της ιταλικής οικονομίας, διότι κάποιοι θέλουν να αγοράσουν τις ιταλικές επιχειρήσεις κάτω από την τιμή κόστους".

"Μπορούν να στείλουν γράμματα μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό τον προϋπολογισμό δεν θα τον αλλάξουμε", τόνισε τέλος ο Ματέο Σαλβίνι.


Ανησυχία στον Τύπο

Ο ιταλικός Τύπος παρουσιάζει αναλύσεις και σχόλια σχετικά με την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το αίτημα αλλαγής του μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει τους φόρους στα τυχερά παιχνίδια και τα τσιγάρα για να μπορέσει να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία φέρεται να επιμένει στη δυνατότητα να γίνονται τριμηνιαίοι έλεγχοι από την ίδια την κυβέρνηση, με τους οποίους να επιβεβαιώνεται ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης. Σε περίπτωση επιβράδυνσής της, μπορεί να προγραμματισθούν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Σύμφωνα με σχόλιο της εφημερίδας La Repubblica, «από τη μία οι Βρυξέλλες θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα προς τις αγορές: αποφάσισαν να βάλουν σε καραντίνα την ιταλική λοίμωξη, και να εγγυηθούν ότι δεν θα επεκταθεί σε άλλες χώρες». Από την άλλη, «η Κομισιόν στέλνει και το μήνυμα ότι τα λάθη της κυβέρνησής της Ρώμης θα τα πληρώσει ο ιταλικός λαός», προσθέτει η ιταλική εφημερίδα.

Η εφημερίδα La Stampa αναφέρεται στις δηλώσεις του ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως «το βάρος του δημόσιου χρέους πέφτει στις πλάτες των παιδιών και των εγγονών μας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Τορίνο, ο Ματαρέλα εργάζεται αδιάκοπα υπέρ μιας επαναπροσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα έστειλε και ένα διαλλακτικό μήνυμα προς τον Τζουζέπε Κόντε, υπογράφοντας το διάταγμα της κυβερνητικής συμμαχίας, που προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις.

H εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, τέλος, γράφει ότι η απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας θα ληφθεί το αργότερο τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, οι κυρώσεις αυτές μπορεί να φτάσουν τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως τονίζουν αναλυτές στην εφημερίδα, είναι ότι, αν η κατάσταση στις αγορές εκτραχυνθεί, «η Ιταλία μπορεί να χάσει το τελευταίο δίχτυ προστασίας και να μην είναι σε θέση να ζητήσει την ενεργοποίηση των μηχανισμών στήριξης του ESM».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs