Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Χιλιάδες ομογενείς στο Σίδνεϊ γιόρτασαν την Εθνική μας Επέτειο - Εικόνες - βίντεο


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σύδνεϋ ο κοινός εορτασμός της Εθνικής μας Επετείου ...
της 25ης Μαρτίου 1821, από την Διακοινοτική Επιτροπή της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και την ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα ΝΝΟ.




Όλα κύλησαν ομαλά και εκείνα που πρυτάνευσαν ήταν η ενότητα, η ομοψυχία και το μήνυμα ότι τα διδάγματα της 25ης Μαρτίου παραμένουν επίκαιρα και εμπνέουν τους Έλληνες εντός κι εκτός Ελλάδας.

Σύμμαχος των διοργανωτών ο ηλιόλουστος καιρός που επέτρεψε σε χιλιάδες ομογενείς να σπεύσουν στο κέντρο της πόλης.

Στους κεντρικούς δρόμους κυριαρχούσαν τα γαλανόλευκα, οι παραδοσιακές μας φορεσιές και οι ελληνικοί ήχοι.


Πως κύλησε το πρόγραμμα

Το πρωί έγινε δοξολογία στον καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο προάστειο Redfern. Το μεσημέρι το επίκεντρο ήταν στο κενοτάφιο τουMartin Place όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν δεκάδες στεφάνια από φορείς της Ομογένειας, τους διπλωματικούς μας εκπροσώπους και Αυστραλούς πολιτικούς.


Ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών και μαθητριών μέσω κεντρικών οδών της πόλης έως το προαύλιο του Opera House, όπου στα σκαλοπάτια είχαν ήδη προλάβει και πάρει θέση χιλιάδες συμπάροικοι.

Εκεί στο προαύλιο, το πρόγραμμα ξεκίνησε καλλιτεχνικά με ποιήματα, τραγούδια και χορούς σε μια κοινή, μεγαλειώδη εμφάνιση ομογενειακών χορευτικών ομίλων του Σύδνεϋ.


Επίκαιρα τα μηνύματα του ‘21

Ακολούθως εκφωνήθηκαν οι επισήμων. Πρώτος έλαβε τον λόγο ο βοηθός Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στυλιανό, του όπου μετέφερε το μήνυμα και τις ευχές προς όλους.

Ο κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στην διπλή γιορτή: «χαρά μεγάλη για την απολύτρωση από την τυραννία του διαβόλου, και η σημερινή γιορτή μας αναγγέλλει τον ερχομό του Θεανθρώπου. Η 25η Μαρτίου όμως είναι και θύμηση γεγονότος σημαντικού και σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές που κήρυξαν την επανάσταση του 1821».


Ο Γραμματέας της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μιχάλης Τσιλίμος, εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Κοινότητας Χάρη Δανάλη, ο οποίος δεν μπορούσε να παραστεί.

Ο κ. Τσιλίμος αναφέρθηκε στο ιστορικό των αγώνων του ελληνικού λαού για να πεί ότι και σήμερα οι Έλληνες είναι αντιμέτωποι με προκλήσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν με πολλές θυσίες. «η επέτειος της επανάστασης του 1821 μας προσκαλεί να διδαχτούμε να ξανασκύψουμε στα μηνύματά της ανακαλύπτοντας ξανά την διαχρονικότητα και την επικαιρότητά τους’.


Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, Χρήστος Καρράς, εξέφρασε την εκτίμησή του στον φίλο αυστραλιανό λαό και τις ευχαριστίες του στον ελληνισμό της Αυστραλίας για την συμπαράστασή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του.


Οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου

Την πολιτειακή κυβέρνηση και την πρωθυπουργό της ΝΝΟ Gladys Berejiklian εκπροσώπησε ο βουλευτής Νταίηβιντ Έλιοτ, ο οποίος επαίνεσε στο έπακρον την προσφορά της ελληνικής παροικίας στην ανάπτυξη και ευημερία της ΝΝΟ και της Αυστραλίας ευρύτερα.

Ο ομογενής βουλευτής Στηβ Κάμπερ, εκπροσώπησε τον αρχηγό της πολιτειακής αντιπολίτευσης, Μάικλ Ντέιλι. Ο κ. Καμπερογιάννης μίλησε παθιασμένα ως Ελληνοαυστραλός και ο ίδιος και είπε ότι σαφώς και οι Έλληνες πρέπει να ευχαριστούν την Αυστραλία που τους φιλοξένησε ως θετής πατρίδα, αλλά και η Αυστραλία πρέπει να ευχαριστεί τους Έλληνες γιατί συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν υπέρ της ευημερίας της και αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μία παροικία εντάσσεται ομαλά στην πολυγλωσσική και πολυπολιτισμική κοινωνία.



Την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ομογενής γερουσιαστής Αθανάσιος Συνοδινός, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον και συνεχάρη την παροικία που ανταποκρίνεται σττο κάλεσμα για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπιλ Σιόρτεν, έδωσε το παρών, ο βουλευτής της έδρας Kingsford Smith, Matthew Thistlewaite , ο οποίος είπε ότι εντυπωσιάστηκε από την υπερηφάνεια που νοιώθουν οι Ελληνοαυστραλοί για την επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας της 25ης Μαρτίου.

Ευχαριστίες εκ μέρους των διοργανωτών απηύθυνε ο πρόεδρος της Διακοινοτικής, Κοσμάς Δημητρίου και το πρόγραμμα στο Όπερα Χάουζ συμπαρουσίασαν η κυρία Αιμιλία Κατσιγιάννη και ο κ. Σταύρος Τσιλίμος.
Πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs