Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Κομισιόν: Καρτέλ από BMW, Daimler και VW - Κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα


Mε πρόστιμα έως 10% του παγκόσμιου τζίρου τους κινδυνεύουν οι γερμανικοί όμιλοι αυτοκινητοβιομηχανιών λόγω ...
παράνομων συνεννοήσεων σχετικά με τις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες.




Οι όμιλοι των αυτοκινητοβιομηχανιών BMW, Daimler και Volkswagen συνεννοούνταν μεταξύ τους προκειμένου να χαράξουν κοινή γραμμή στο κρίσιμο θέμα των αντιρρυπαντικών τεχνολογιών. Αυτό ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα ερευνών, που έχουν πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τώρα πλέον καλούνται να πάρουν θέση απέναντι στο ευρωπαϊκό πόρισμα οι ίδιες οι εταιρείες και αν επιβεβαιωθεί η ενοχή τους, τότε απειλούνται με αστρονομικά πρόστιμα, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 10% του τζίρου τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται πάντως, ότι έχουν βάση, καθώς οι Daimler και VW είχαν αιτηθεί αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή τους πριν περίπου ένα χρόνο να ενταχθούν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, ώστε να πετύχουν σημαντική μείωση των προστίμων ή ακόμη και την αθώωσή τους.

Οι ευρωπαϊκές Αρχές είχαν ξεκινήσει ήδη το 2017 προκαταρκτικές έρευνες κατά των γερμανών αυτοκινητοκατασκευαστών, ενώ η επίσημη έρευνα δρομολογήθηκε το 2018. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, οι συγκεκριμένοι όμιλοι πραγματοποιούσαν παράνομες συνεννοήσεις με αντικείμενο τον εφοδιασμό των ντιζελοκίνητων μοντέλων τους με σύγχρονους καταλύτες και των βενζινοκινητήρων τους με φίλτρα παγίδευσης των μικροσωματιδίων. Οι συνεννοήσεις γίνονταν μεταξύ πενταμελών ομάδων, αποτελούμενων από εκπροσώπους των ομίλων VW, Daimler και BMW.

Το πόρισμα της Ε.Ε. αναφέρει, ότι οι αυτοκινητοκατασκευαστές συνεννοούνταν, ώστε να περιοριστούν για λόγους εξοικονόμησης κόστους οι δυνατότητες των αντιρρυπαντικών συστημάτων στα οχήματά τους. Ετσι δεν προσέφεραν στους καταναλωτές ακόμη πιο «πράσινα» μοντέλα, αν και διέθεταν τις απαιτούμενες τεχνολογίες. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία, τότε θα κατηγορηθούν οι όμιλοι των Daimler, BMW και VW για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού, παρόλον ότι δεν πρόκειται για τη δημιουργία καρτέλ με αντικείμενο τιμές προϊόντων. Επίσης, το ευρωπαϊκό πόρισμα δεν ασχολήθηκε με ενδεχόμενες παραβιάσεις των περιβαλλοντικών κανονισμών, ενώ οι έρευνες είναι ανεξάρτητες από άλλες εισαγγελικές σχετικά με τη χρήση συσκευών παραποίησης των εκπομπών ρύπων στα οχήματα διαφόρων εταιρειών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs