Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Ανταρκτική: Οι πάγοι λιώνουν πέντε φορές πιο γρήγορα απ’ ότι τη δεκαετία του 1990


Έρευνα δείχνει ότι το πάχος των πάγων έχει αραιώσει και αποκαλύπτει το εσωτερικό της Ανταρκτικής – Σε ορισμένα σημεία ...
η αραίωση φτάνει στα 100 μέτρα 
Πέντε φορές πιο γρήγορα λιώνουν οι πάγοι απ’ ότι στη δεκαετία του 1990, δείχνοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της θέρμανσης στο Νότιο Ωκεανό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πάγοι ήταν σταθεροί το 1992. Όμως, περίπου το 1/4 πλέον της έκτασής τους είναι αδύναμο, ενώ σε ορισμένα σημεία το πάχος τους έχει μειωθεί μέχρι και 100 μέτρα.

Εάν οι πάγοι λιώσουν στην Ανταρκτική, τότε το ύψος της θάλασσας θα μπορούσε να σηκωθεί κατά πέντε μέτρα, πνίγοντας παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Οι απώλειες διπλασιάζονται, σύμφωνα με επιστήμονες και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει στο ακραίο όριο που είχε υπολογιστεί πριν λίγα χρόνια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters. Σε αυτή συγκρίθηκαν 800 εκατομμύρια δορυφορικές μετρήσεις ύψους πάγου από το 1992 έως το 2007 με πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες. Οι βραδυπρόθεσμες θετικές αλλαγές οφείλονται σε κατά καιρούς χιονοπτώσεις, ενώ οι μακροπρόθεσμες μεταβολές στο κλίμα.

Με εκκίνηση τη δεκαετία του 1990, οι πάγοι έχουν λεπτύνει, ενώ το φαινόμενο εξαπλώνεται σταδιακά τα τελευταία 25 χρόνια. Σύμφωνα με τον καθηγητή Andy Shepherd, του Πανεπιστημίου του Leeds, που ήταν ο επικεφαλής της μελέτης, η αραίωση των πάγων έχει επεκταθεί, γεγονός που εγείρει ανησυχίες.

Αν και οι ερευνητές ήδη γνώριζαν για την απώλεια πάγων στην Ανταρκτική, η νέα έρευνα δείχνει τα σημεία που συμβαίνει και την ταχύτητα με την οποία εκδηλώνεται το φαινόμενο. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει την ακριβέστερη εκτίμηση για την αύξηση στη στάθμη της θάλασσας, με αποτέλεσμα πιο στοχευμένες και κατάλληλες προετοιμασίες.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs