Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ενθρονίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Νικήτας


Με μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα

Η τελετή ενθρονίσεως ...
έλαβε χώρα στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο, παρουσία πλειάδα Ιεραρχών και κληρικών.




Στην ενθρόνιση τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Αντώνης Η. Διαματάρης, ενώ την Κυπριακή Δημοκρατία ο Ύπατος Αρμοστής κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

Επίσης παρέστησαν Άρχοντες, Εκπρόσωποι των Κοινοτήτων, Σωματείων, Συλλόγων και λοιπών Οργανώσεων.

Να αναφερθεί ότι κκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων κ. Νικήτα προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

"Και είναι αύτη η ημέρα, ορόσημον δια την ζωην της Τοπικής Εκκλησίας αλλά και δια την ιερατικήν σου πορειαν και βιοτην καθώς αναλαμβάνεις την πνευματικην ευθυνην ενός ποιμνίου φιλοθεου και αγιοφίλου, διαδέχεσαι σειραν όλην τιμιων ανδρών και ποιμεναρχών κλεϊσάντων δια της θυσιαστικης διακονίας των την εμπιστευθεισαν αυτοις Αγιαν του Χριστού Μεγαλην Εκκλησιαν, καθιστασαι ποιμην και προστατης λογικού ποιμνίου του Κυρίου, και θέτεις σεαυτον εις το Θέλημα του Θεού των Πατέρων ημων" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Εμμανουήλ πρόσθεσε: "Ένα σε προτρέπω αδελφικως: να γινης εις την ζωήν σου και Παντελεήμων και Ανάργυρος. Δια τούτων των δυο στοιχείων η ποιμαντορια σου θα καταστη ευάρεστος ενώπιον του Θρόνου του δικαιοκρίτου Ιησού."

"Λαβε Σοφίαν Θεού και ύδατα από τα στενά των Δαρδανελλιων τα αγγίζοντα την γην της Ανατολής και ελθέ και ράνον με αυτά το ποίμνιόν σου! Γινε ο επιστηριγμος και η βακτηρια, γινε ο πατήρ, ο αδελφος, το τέκνον, γινε τα πάντα τοις πάσι και ο Θεός της Αγάπης, έστω σου βοηθός και αντιλήπτωρ εν παντι" συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Γαλλίας.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων στον επιβατήριο λόγο του, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που τον απέστειλε να αναλάβει το πηδάλιο της Εκκλησίας στην Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία, διαβεβαιώνοντας ότι το βλέμα του θα είναι πάντοτε στραμμένο στο μαρτυρικό Φανάρι.

"Έρχομαι στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μία εποχή που κλονίζεται ο κόσμος από πολλές δοκιμασίες και ανισότητες. Γι αυτό προτεραιότητα μου θα είναι να συνεργασθούμε όλοι μαζί, κλήρος και λαός, για να κρατήσουμε αναμμένο το καντήλι της Ορθοδοξίας στις Βρεταννικές Νήσους και αυτό το καντήλι να το ανανεώσουμε με λάδι ανόθευτο και διαυγές, αυτό το λάδι της Ορθοδόξου πίστεως" – τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας.

Σε άλλο σημείο ο νέος Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Διαματάρη, τόνισε ότι "μπορεί να είμαστε Απόδημοι, όμως στην καρδιά μας κτυπάει πάντοτε ο Ελληνικός παλμός, στις φλέβες μας ρέει αίμα Ελληνικό, το αίμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το αίμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, το αίμα των Αγίων Νεοφανών Οσίων και Πατέρων, Εφραίμ Νέας Μάκρης, Παισίου του Αγιορείτου, Ιακώβου Τσαλίκη, Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτη και Αμφιλοχίου Μακρή."

Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε: "Κύριε Πρέσβυ, θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας στον αγώνα της μαρτυρικής Κύπρου για βιώσιμη λύση του προβλήματος της Μεγαλονήσου. Οι προσευχές μας θα συνοδεύουν πάντοτε τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και τις οικογένειες των αγνοουμένων."

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας δεν προέβει σε δηλώσεις σχετικά με τα μελλοντικά του σχέδια, τονίζοντας ότι "αυτήν την στιγμή να την αφιερώσουμε στην προσευχή και στην Δοξολογία προς τον Τριαδικό Θεό. Μαζί να προσευχηθούμε για το μαρτυρικό μας Φανάρι, για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο, για τους δοκιμαζομένους αδελφούς μας, τους εν θλίψει και δοκιμασία ευρισκομένους. Μαζί να προσευχηθούμε για την νεολαία μας και για όλο τον κόσμο."

"Ας προχωρήσουμε μαζί, χέρι με χέρι για να δώσουμε όλοι μαζί μία καλή μαρτυρία Χριστού" πρόσθεσε κλείνοντας ο νέος Αρχιεπίσκοπος Νικήτας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs