Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Νίκος Μάνεσης: «Υπέβαλλα την παραίτηση μου στον Alpha. Όποιος κάνει λάθος, πληρώνει»


Ο γνωστός δημοσιογράφος παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη. Ο λόγος ήταν πως στην εκπομπή του παρουσιάστηκε βίντεο που περιέγραφε ...
την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο. Όμως, το συγκεκριμένο βίντεο είχε προβληθεί το 2015 και αφορούσε άλλα γεγονότα. Ο Έλληνας δημοσιογράφος, μετά την παρέμβαση του ΕΣΡ, έβγαλε ανακοίνωση. Με αυτή παραδέχτηκε, το λάθος του. 
Μάλιστα, ζήτησε συγγνώμη και πήρε όλη την ευθύνη πάνω του. Αναλυτικότερα, τα όσα ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξή του για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Έγινε ένα σοβαρό λάθος στην εκπομπή σας. Θεωρείτε ότι ήταν ένα ατυχές περιστατικό ή ένα λάθος από αυτά που δεν πρέπει να συμβαίνουν στη δημοσιογραφία;

Νίκος Μάνεσης – Απάντηση: «Περιστατικά σαν αυτό έχουν συμβεί δεκάδες στην ελληνική τηλεόραση. Είναι από τα περιστατικά τα οποία συμβαίνουν αλλά δεν πρέπει να συμβαίνουν. Δεν έπρεπε να γίνει αυτό το λάθος και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Όπως φαίνεται και στην εκπομπή ήμουν στον αέρα, δεν είχα άποψη για τα πλάνα τα οποία προβλήθηκαν σαν να είναι καινούργια και προχώρησα ατυχώς στην περιγραφή των πλάνων, όπως συνήθως γίνεται στην ελληνική τηλεόραση. Ως προϊστάμενος της εκπομπής αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη, όποιου ή όποιας το έπραξε».

Ερώτηση δημοσιογράφου: Το να αναλάβετε την ευθύνη ήταν δική σας επιλογή ή ήταν κάτι που αποφασίστηκε κατόπιν συνεννόησης με την ομάδα σας;

Νίκος Μάνεσης – Απάντηση: «Η μόνη συζήτηση που έγινε με την ομάδα αφορούσε μόνο το πώς έγινε το λάθος. Την ομάδα την έχω επιλέξει εγώ έναν προς έναν και μία προς μία και όποιο λάθος και να γίνει βαραίνει εμένα. Η μεγαλύτερη ατυχία είναι ότι το λάθος συνέβη πέντε λεπτά πριν τελειώσει η εκπομπή και μέχρι το τέλος εγώ δεν το είχα αναγνωρίσει. Το αντιλήφθηκα αφού είχε τελειώσει και αφού είχαμε λάβει δύο μηνύματα που είχαν έρθει και μας έλεγαν ότι υπήρχε λάθος. Ποτέ δεν βγαίνουν απόψεις τηλεθεατών στον αέρα αν δεν είναι τσεκαρισμένες».

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ένα τόσο σοβαρό βίντεο για ένα τόσο σοβαρό θέμα, από τη στιγμή που δεν είναι προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας αλλά κάτι που έστειλε τηλεθεατής, δεν θα έπρεπε να έχει διπλοτσεκαριστεί;

Νίκος Μάνεσης – Απάντηση: «Φυσικά και πρέπει. Γι αυτό λέω ότι έγινε σωρεία σφαλμάτων. Η κάθε καταγγελία και το κάθε στοιχείο που δίνει τηλεθεατής ελέγχεται, διασταυρώνεται και ενημερώνεται η αρχισυντάκτρια. Όσο εγώ είμαι στον αέρα δεν μπορώ να τσεκάρω τίποτα. Δυστυχώς οι εικόνες που έπαιξαν είναι ίδιες με αυτές του Έβρου. Το περιστατικό έγινε ως εξής: τηλεθεατής έστειλε το link και μας είπε δείτε τις εικόνες έχουν ενδιαφέρον Ανοίγουμε το link το οποίο μας παραπέμπει σε πολύ γνωστό site της Θεσσαλονίκης.

Όντως υπάρχουν οι εικόνες αλλά κανείς δεν ανιχνεύει την ημερομηνία. Αυτό ήταν το πρώτο λάθος. Το δεύτερο λάθος ήταν το ότι δεν ενημερώθηκε η αρχισυντάκτρια. Το τρίτο ήταν ότι πατήθηκε το play και έπαιξαν τα πλάνα στον αέρα. Η ευθύνη η δική μου είναι τεράστια γιατί θα έπρεπε να χιλιοτσεκάρω τα πλάνα που βγαίνουν στον αέρα. Δεν μπορεί να πατάει ο οποιοσδήποτε ένα play και να παίζουν πλάνα στον αέρα.

Συνήθως γίνονται τέτοια στην ελληνική τηλεόραση αλλά στα 37 χρόνια που είμαι δημοσιογράφος δεν μου έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Η ευθύνη είναι δική μου, η ομάδα είναι επιλογή μου και δεν κατάλαβα ότι τα πλάνα ήταν από το 2015. Είμαι υποχρεωμένος εκτός από το να ζητήσω συγγνώμη, να αναλάβω και όλες τις κυρώσεις. Η ευθύνη είναι δική μου και όχι του Alpha. Ένας προϊστάμενος θεωρώ ότι έτσι πρέπει να κάνει. Θέλω να γίνει σαφές και κατανοητό το ότι δεν υπήρχε δόλος και σκοπιμότητα. Διότι βλέπω κάτι περιπαικτικά σχόλια του επιπέδου ”έγιναν όλα για την τηλεθέαση”.

Αν ήμουν απατεώνας δεν θα το έπαιζα στο τελευταίο πεντάλεπτο αλλά δύο ώρες νωρίτερα. Επίσης, μετά από 37 χρόνια στο χώρο έχω την εμπειρία να αντιληφθώ ότι τα πλάνα μαϊμού γίνονται αντιληπτά. Σαφώς είναι παιδαριώδες λάθος και δεν έπρεπε να γίνει και την ευθύνη αναλαμβάνει ο αρχηγός. Επειδή κάποιοι θέλουν κεφάλια επί πίνακι και να χυθεί και αίμα τους λέω ότι είμαι διαθέσιμος».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs